Preskoči na glavni sadržaj

The Hollywood Reporter piše o novom valu hrvatskog filma na velikim svjetskim festivalima

Novi hrvatski filmovi spremni su za pohod na svjetske festivale, piše Nick Holdsworth, novinar vodećeg filmskog i showbizz medija The Hollywood Reportera.

Holdsworth u članku navodi kako će na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, nakon gotovo 15 godina, biti prikazan film Ognjena Sviličića Takva su pravila, dok će na festivalu u Locarnu biti prikazana još dva filma, Cure Andreje Štake i Otok ljubavi Jasmile Žbanić.

Još desetak hrvatskih filmova ide na međunarodne festivale tijekom jeseni,“ piše Holdsworth, pa navodi i da će na nadolazećem Sarajevo Film Festivalu biti prikazano deset hrvatskih filmova, među njima i dokumentarac Tatjane Božić Ljubavna odiseja, koji je svjetsku premijeru imao u službenoj konkurenciji prestižnog Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu ranije ove godine.

Ulazak na festivale rezultat je novih politika financiranja, poticaja i zakonskih reformi koje smo uveli posljednjih godina,“ kazao je za Hollywood Reporter ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar, napomenuvši kako hrvatski filmovi ove jeseni idu na velike svjetske festivale u Torontu, Montrealu i Busanu. „Strategija nam je bila da istodobno financiramo međunarodne koprodukcije i da privlačimo strane projekte u Hrvatsku kroz mjere poticaja koje smo uveli početkom 2012.“, kazao je Hribar.

Producent filma Takva su pravila Damir Terešak komentirao je kako se filmska industrija, nakon gotovo dva desetljeća propadanja, ponovo oporavlja, iako „još nedostaje infrastrukture i obučenih ekipa kakve smo imali prije rata, no strane produkcije opet snimaju ovdje i to pomaže razvoju audiovizualnog sektora.“

Glavna stvar koja je pomogla sve većem interesu festivala za hrvatskim filmom je da sad postoji pluralistički pristup financiranja od strane HAVC-a, koji je mudro investirao u manjinske koprodukcije i tako omogućio da se proširi „zaliha“ talenata u opticaju,“ ocijenio je britanski producent i umjetnički savjetnik 61. Pulskog filmskog festivala Mike Downey.

Holdsworth navodi i da se u Hrvatskoj ove godine snimaju treća sezona televizijske serije Borgia, BBC-jev projekt Jonathan Strange & Mr Norrell, kao i peta sezona popularne serije Igra prijestolja.

Cijeli članak možete pročitati na ovom linku.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.