Preskoči na glavni sadržaj

„15 dana autora“ u Cannesu: Posebno priznanje filmu Zvir Miroslava Sikavice

Kratkometražni igrani film Zvir redatelja Miroslava Sikavice nagrađen je posebnim priznanjem u 48. izdanju programa „15 dana autora“ („Quinzaine des réalisateurs“), koji se odvija paralelno s Filmskim festivalom u Cannesu. Najbolji kratkometražni film je francuski Chasse Royale, čiju režiju potpisuju Lise Akoka i Romane Gueret.

Zvir je uvršten u kratkometražnu selekciju „15 dana autora“ s još deset naslova, a premijerno je prikazan u četvrtak, 19. svibnja. Nagradu za najbolji dugometražni film osvojio je Wolf and Sheep afganistanske redateljice Shahrbanoo Sadata, najbolji film na francuskom jeziku je L'Effet aquatique (The Together Project) redateljice Sólveig Anspach, dok je nagradu Europa Cinemas osvojio Mercenaire redatelja Sache Wolffwona.

Zvir govori o tome kako se jedan mutan i lakomisleno prihvaćen građevinski posao u apartmanskom naselju na jadranskoj obali pretvara u komplikaciju za bagerista iz dalmatinskog zaleđa, koji, da bi sačuvao očinski autoritet te odradio legalan a prljav posao, mora ukloniti neželjena svjedoka – svoga sina. 

Scenarij potpisuju Miroslav Sikavica i Marija Šimoković Sikavica, producenti su Lana Ujdur i Boris T. Matić iz Propeler Filma, a glavne uloge u filmu ostvarili su Ivan Smoljo i Marko Ban. Direktor fotografije je Danko Vučinović, montažu potpisuje Marko Ferković, a dizajn zvuka Martin Semenčić. Za scenografiju je zaslužna Veronika Radman, za kostimografiju Morana Starčević, a za masku Mirna Čurak. Zvir je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. 

„15 dana autora“ („Quinzaine des réalisateurs“)  je program koji publici predstavlja nova redateljska imena otkrivajući autore snažnih i jedinstvenih poetika, ali i nove naslove poznatih redatelja – ove godine Paula Schradera, Marca Bellocchia i Pabla Larraina. Više detalja možete saznati na službenoj stranici programa.

Materijale iz filma, trailer i fotografije s premijere u Cannesu potražite na ovoj poveznici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.