Preskoči na glavni sadržaj

Neprijatelj

view in english
  • RS, BA, HR, HU
  • 2011.
  • 109'
  • 35 mm
  • boja
  • horor, ratna drama, triler
  • srpski

Bosna, 1995. godina, sedmi dan mira. Inženjerska jedinica razminirava granicu između dviju do jučer zaraćenih strana. Svaki od vojnika nosi svoj teret ratnih iskustava i trauma, svaki se suočava sa strahovima na sebi svojstven način. Jedni su skloni autodestrukciji, drugi su sretni što su živi; jedni su katotonični poslije doživljenih trauma, drugi traže utjehu u molitvi; jedni su okrenuti šali i smijehu tamo gdje im nije mjesto; drugi su okrenuti snovima o povratku obitelji; neki pokušavaju prikriti okrvavljene ruke i krišom napunjene džepove. Kao i na samom početku tek završenog rata, dovoljna je jedna iskra ludila da se pokrene lavina sukoba i nasilja među prijateljima.

Režija
Dejan Zečević
Scenarij
Đorđe Milosavljević
Kamera
Dušan Joksimović
Montaža
Marko Glušac
Scenografija
Zorana Petrov
Kostimografija
Lana Pavlović
Glazba
Nemanja Mosurović
Oblikovanje zvuka
Vladan Korać
Uloge
Aleksandar Stojković, Vuk Kostić, Tihomir Stanić, Marija Pikić
Producentica
Nikolina Vučetić
Produkcija
Biberche Productions (RS)
Koprodukcija
Balkan Film (BA), MaXima Film (HR), Tivoli Films (HU)

Dejan Zečević (1972.) diplomirao je filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu 1997. Najmlađi srpski redatelj koji je do svoje 37. godine snimio čak šest dugometražnih igranih filmova, nekoliko kratkometražnih, jednu priču u sklopu omnibusa, televizijski film i nekoliko TV serija. Njegovi filmovi Četvrti čovjek (2007.), T.T. sindrom (2002.), Mala noćna muzika (2002.) i Kupi mi Eliota (1998.) osvojili su preko 50 nagrada na domaćim i međunarodnim filmskim festivalima.

Katalog hrvatskih filmova

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.