Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatska manjinska koprodukcija Neprijatelj nagrađena u Solunu

Dugometražni igrani film Neprijatelj redatelja Dejana Zečevića dobitnik je Fischer nagrade publike na 52. međunarodnom filmskom festivalu u Solunu (Grčka). Film, kao koprodukcija Srbije, BiH, Hrvatske i Mađarske, prikazan je u okviru glavne selekcije Balkan Survey prestižnog festivala, koji je održan od 4. do 13. studenoga.

Nagrada na ovom festivalu koji slovi za jedan od najznačajnijih regionalnih, ali i europskih filmskih festivala, predstavlja još jednu potvrdu uspješnog festivalskog života Zečevičevog ostvarenja. Ova nagrada je posebno priznanje za redatelja i producente jer dolazi od same publike, stoji u priopćenju producentske tvrtke Biberiche.

Ratni triler Neprijatelj (trailer) koprodukcija je četiriju zemalja – Srbije, BiH, Hrvatske i Mađarske, a priča prati grupu vojnika iz jedinice za razminiranje koja ostaje zarobljena u jednoj kući usred minskog polja 1995. godine u Bosni. Glavne uloge u filmu tumače Aleksandar Stojković, Vuk Kostić, Tihomir Stanović, Ljubomir Bandović, Dragan Marinković i Slavko Štimac.

Na ovogodišnjem Festivalu u Puli, Neprijatelj je osvojio Diplomu za najbolju manjinsku koprodukciju za metafizičku snagu i prikazivanje rata kao vanjskog i unutarnjeg neprijatelja te beskrajnog sukoba. Krajem listopada film je nagrađen posebnim priznanjem žirija na 33. međunarodnom festivalu mediteranskog filma u Montpellieru, a početkom studenog doživio je svoju njemačku premijeru u okviru natjecateljskog programa 21. festivala istočnoeuropskog filma u Cottbusu.

Film je nastao u produkciji srpske tvrtke Biberche Productions; u koprodukciji s Balkan Filmom (Bosna i Hercegovina), MaXima filmom (Hrvatska) i Tivoli Films (Mađarska).
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.