Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatska manjinska koprodukcija Neprijatelj nagrađena na 33. festivalu mediteranskog filma u Montpellieru

Dugometražni igrani film Neprijatelj redatelja Dejana Zečevića nagrađen je posebnim priznanjem žirija na upravo završenom 33. međunarodnom festivalu mediteranskog filma u Montpellieru (CineMed, 21.- 29. listopada).

Žiri u sastavu Christine Boisson (glumica), Michel Ciment (kritičar), Ferrante Ferranti (fotograf), Karim Gamal El-Dine (redatelj), Jean-Paul Montanari (direktor festivala Montpellier Danse) dodijelio je glavnu nagradu festivala, Zlatnu Antigonu filmu Man Without a Cell Phone palestinskog redatelja Sameha Zoabija nastalom u koprodukciji Francuske, Palestine, Belgije i Izraela. Popis svih filmova nagrađenih u Montpellieru nalazi se ovdje.

Ratni triler Neprijatelj (trailer) koprodukcija je četiriju zemalja – Srbije, BiH, Hrvatske i Mađarske, a priča prati grupu vojnika iz jedinice za razminiranje koja ostaje zarobljena u jednoj kući usred minskog polja 1995. godine u Bosni. Glavne uloge u filmu tumače Aleksandar Stojković,  Vuk Kostić, Tihomir Stanović, Ljubomir Bandović, Dragan Marinković i Slavko Štimac.

Na ovogodišnjem Festivalu u Puli, Neprijatelj je osvojio Diplomu za najbolju manjinsku koprodukciju za metafizičku snagu i prikazivanje rata kao vanjskog i unutarnjeg neprijatelja te beskrajnog sukoba. Ovo je sedamnaesta nagrada filmu Neprijatelj koji je početkom listopada na Međunarodnom filmskom festivalu Busan u Južnoj Koreji doživio međunarodnu premijeru nakon koje je francuska tvrtka Insomnia ugovorila azijsku kino-distribuciju.

Neprijatelj će početkom studenog doživjeti svoju njemačku premijeru u okviru natjecateljskog programa 21. festivala istočnoeuropskog filma u Cottbusu (1.- 6. studenog). Film je nastao u produkciji srpske tvrtke Biberche Productions; u koprodukciji s Balkan Filmom (Bosna i Hercegovina), MaXima filmom (Hrvatska) i Tivoli Films (Mađarska).

U okviru Panorame, nenatjecateljskog programa Festivala u Montpellieru prikazani su hrvatski eksperimentalni filmovi Transformance (2010.) redateljice Nine Kurtele i INSiDE OUT (2011.) redateljice Liliane Resnick.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.