Preskoči na glavni sadržaj

Imena višnje

view in english
  • HR
  • 2015.
  • 83'
  • boja
  • drama

Dvoje staraca odlučuje se vratiti u svoje selo nakon što su obnovili ratom razrušenu kuću. Pratimo njihovu svakodnevnu muku kroz sva četiri godišnja doba. Iz dana u dan starica se ponaša sve odsutnije i izgubljenije. Starac, umjesto da joj pomogne, postaje grub i agresivan. Naposljetku, kada shvati da je starica teško bolesna, starac potpuno mijenja svoj odnos prema njoj. No, nažalost, prekasno.

Režija
Branko Schmidt
Scenarij
Josip Mlakić
Producent
Goran Radman
Kamera
Dragan Ruljančić
Montaža
Vesna Lažeta, Hrvoje Mršić
Oblikovanje zvuka
Ognjen Popić
Kostimografija
Lena Andrijević
Scenografija
Ivana Škrabalo
Uloge
Ivo Gregurević, Nada Đurevska, Goran Bogdan
Produkcija
Hrvatska radiotelevizija (HRT)

Branko Schmidt (Osijek, 1957.)
Nakon kratkotrajnog studija ekonomije, upisuje Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu, studij filmske i TV režije. Godine 1982. snima dramu Hildegard koja je bila proglašena najboljom TV dramom na području bivše države. Godine 1988. režira svoj prvi cjelovečernji film Sokol ga nije volio te na Pulskom filmskom festivalu osvaja nagradu za debitanta godine. Tijekom karijere snimio je mnoge drame i dokumentarne filmove te dječju TV seriju Operacija Barbarossa (1989.). U devedesetima režira još četiri cjelovečernja filma: Đuka Begović (1991.), Vukovar se vraća kući (1994.), Božić u Beču (1997.) za koji je nagrađen Zlatnom arenom za scenarij te 1999. Srce nije u modi. Film Kraljica noći (2001.) dobitnik je dvije Zlatne arene za scenarij i produkciju. Put lubenica (2006.) postigao je izvanredne međunarodne uspjehe. 2009. godine snima Metastaze koje su proglašene najboljim filmom Festivala u Puli, a Schmidt je za taj film osvojio i godišnju državnu nagradu Vladimir Nazor.

Katalog hrvatskih filmova

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.