Preskoči na glavni sadržaj

Crnci

view in english
  • 2009.
  • 78'
  • 35 mm
  • boja
  • ratna drama

Rat. Grad pod opsadom. Vod nazvan Crnci čija je ratna zadaća uključivala i obračun s petom kolonom, mora biti rasformiran jer je otpisano primirje. Zapovjednik Ivo kojeg zatičemo u trenutku kada je izgubio tri svoja čovjeka, priprema akciju izvlačenja njihovih tijela i želi istovremeno, primirju usprkos, minirati branu i tako nanijeti štetu neprijatelju. Preživjeli članovi voda, svaki od njih mučen vlastitim sumnjama i krivnjom, kreću u akciju. Na bojnome polju, tražeći neprijatelja, naći će ga tamo gdje su ga najmanje očekivali – u sebi samima.

Režija
Goran Dević i Zvonimir Jurić
Scenarij
Goran Dević i Zvonimir Jurić
Kamera
Branko Linta, h.f.s.
Montaža
Vanja Sirućek
Scenografija
Mladen Ožbolt
Kostimografija
Ivana Zozoli
Glazba
Jura Ferina, Pavao Miholjević
Uloge
Ivo Gregurević, Franjo Dijak, Krešimir Mikić, Rakan Rushaidat, Nikša Butijer, Emir Hadžihafizbegović, Stjepan Pete
Producentica
Ankica Jurić Tilić
Produkcija
Kinorama
Koprodukcija
Hrvatska radiotelevizija (HRT)

Zvonimir Jurić (1971.) diplomirao je filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1999. Autor je zapaženih dokumentaraca Nebo ispod Osijeka (1995.) i Tvrđa (1999.), dugometražnog igranog filma Onaj koji će ostati neprimijećen (2003.) te jedne od epizoda omnibusa Sex, piće i krvoproliće (2004.). Njegov kratkometražni igrani film Žuti mjesec (2009.), segment omnibusa Zagrebačke priče, sudjelovao je u konkurenciji Berlinalea 2010.

Goran Dević (1971.) rođen je u Sisku. Diplomirao je filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu gdje predaje kao asistent na poslijediplomskom studiju. Režirao je nagrađivane dokumentarne filmove Uvozne vrane (2004.), Nemam ti šta reć' lijepo (2006.), Tri ( 2008.), Sretna zemlja (2009.), Poplava (2010.), Dvije peći za udarnika Josipa Trojka (2012.) i druge. Film Crnci (2009., kored. Zvonimir Jurić) njegov je prvi dugometražni igrani film. Krajem 2007. osnovao je produkcijsku kuću Petnaesta umjetnost.

Katalog hrvatskih filmova

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.