Preskoči na glavni sadržaj

Zvizdan u programu najutjecajnijeg filmskog festivala u Istočnoj Aziji

Dvadeseto izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Busanu, koji će se od 1. do 10. listopada održati u tom južnokorejskom gradu, u svom će programu World Cinema prikazati film Zvizdan Dalibora Matanića. Riječ je o selekciji u kojoj se prikazuju hitovi s renomiranih filmskih festivala, a u sklopu koje su prošle godine prikazani Takva su pravila Ognjena Sviličića i manjinska koprodukcija Inferno Vinka Möderndorfera.

Zvizdan će u Busanu predstaviti glumac Goran Marković, koji će sudjelovati u nizu promotivnih aktivnosti koje organizira mreža European Film Promotion (EFP), uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra. Naime, od 1998. godine EFP svake godine predstavlja niz europskih filmova i filmaša na festivalu i pripadajućem sajmu Asian Film Market, a ove će godine 13 europskih redatelja i glumaca prezentirati svoje filmove publici i sudjelovati u sesijama pitanja i odgovora (Q&A) nakon projekcija. 

Podsjetimo, Zvizdan prati tri priče o zabranjenoj ljubavi koje se događaju u tri različita desetljeća, u dva susjedna sela opterećena povijesnim naslijeđem. Glavne uloge igraju Tihana Lazović i Goran Marković, direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, producentica je Ankica Jurić Tilić, a koproducenti su Petra Vidmar, Frenk Celarc, Nenad Dukić i Miroslav Mogorović. Produkciju potpisuje zagrebačka Kinorama, a koprodukciju slovenska filmska kuća Gustav film i SEE Film Pro iz Srbije.

Film je premijerno prikazan u programu Un Certain Regard Filmskog festivala u Cannesu, gdje je osvojio nagradu žirija, a dosad je prikazan na festivalima u Karlovim Varima, Odessi, Melbourneu i Sarajevu.

Međunarodni filmski festival u Busanu (BIFF) najutjecajniji je filmski festival u Istočnoj Aziji. Ove će godine na festivalu biti prikazana 304 filma iz 75 zemalja, od čega će ih 121 imati svjetsku ili međunarodnu premijeru.

Više informacija potražite na službenoj festivalskoj stranici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.