Preskoči na glavni sadržaj

Takva su pravila i Inferno​ na jednom od najznačajnijih festivala u Aziji 

Film Ognjena Sviličića Takva su pravila uvršten je u selekciju World Cinema 19. Međunarodnog filmskog festivala u Busanu, koji se od 2. do 11. listopada održava u tom južnokorejskom gradu. U istu je selekciju uvršten i slovensko-hrvatski film Inferno, koji će na festivalu imati svoju međunarodnu premijeru. Riječ je o programu u kojem će se uz ova dva prikazati još 51 tzv. „World must-see film“, a koji obuhvaća hitove s netom završenih festivala kao što su Cannes, Venecija i Toronto.

Međunarodni filmski festival u Busanu jedan je od najznačajnijih filmskih festivala u Aziji, osnovan 1996. godine, koji donosi nove trendove azijskih kinematografija. Sastoji se od desetak programskih sekcija, a prati ga i vrlo razvijeni industrijski segment te Asian Film Market, jedan od najvećih filmskih sajmova na Istočnoj hemisferi.

Takva su pravila svjetsku je premijeru doživio u programu Horizonti 71. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, čiji žiri je Emiru Hadžifahizbegoviću dodijelio nagradu za najbolje glumačko ostvarenje. Film prati bračni par sa zagrebačke Savice koji se suočava s najgorom situacijom u životu. Kada im sin završi u bolnici nakon uličnog okršaja, hvataju se u koštac s institucijama države, koje su sve samo ne na njihovoj strani – i upravo se na to odnosi naslov filma. 

Uz Hadžifahizbegovića, uloge u filmu tumače Jasna Žalica, Hrvoje Vladisavljević i Veronika Mach. Producenti su Damir Terešak (MaXima Film, HR) i Janja Kralj (KinoElektron, FR), a koproducenti Nikolina Vučetić Zečević (Biberche Productions, SR) i Svetozar Ristovski (Trice Films, MK). Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Hrvatske radiotelevizije. 

Na festivalu će svoju međunarodnu premijeru imati i film Inferno, slovensko-hrvatska koprodukcija u režiji Vinka Möderndorfera, koja govori o nezaposlenom ocu koji se svakodnevno bori za preživljavanje svoje obitelji u nesmiljenom kapitalističkom svijetu. Scenarij i režiju potpisuje Vinko Möderndorfer, kameru Mirko Pivčević, a montažu Andrija Zafranović. Film je producirala Forum Ljubljana, u koprodukciji sa Kinoramom (HR), Sektor filmom (MK) i Deliriumom (SR). Film su pomogli Slovenski filmski centar i Hrvatski audiovizualni centar. 

Inače, Sviličićev film bit će predstavljen na Asian Film Marketu, na kojem će se ove godine prodavati rekordan broj europskih filmova. Riječ je o 50 filmova koji su dobili ukupno 132.700 eura za marketinške aktivnosti od Europske filmske promocije (EFP). U Europskom paviljonu predstavit će se redatelji tih filmova, kao i njihovih 38 distribucijskih kuća. Osim Ognjena Sviličića, svoje će nove filmove predstaviti i Fatih Akin, Wim Wenders i Juliano Ribeiro Salgado, Álex de la Iglesia, John Boorman, Bille August i mnogi drugi. 

Press-materijali iz filma Takva su pravila dostupni su na ovom linku, a iz filma Inferno ovdje

Naslovne fotografije: Takva su pravila; Inferno

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.