Preskoči na glavni sadržaj

Zvizdan nagradom obasjao Cannes

"Hrvati dolaze!" uzviknuo je Thierry Frémaux umjetnički direktor festivala prije festivalske projekcije prošle nedjelje, a njegove riječi potvrdio je sedam dana kasnije i službeni žiri. Dugometražni igrani film Zvizdan, autora Dalibora Matanića i producentice Ankice Jurić Tilić osvojio je nagradu žirija (Prix du Jury) u natjecateljskom programu „Un Certain Regard“ 68. Filmskog festivala u Cannesu. 

Selekcija „Un Certain Regard“ jedan je od dva dijela službenog natjecateljskog programa festivala, usmjerena otkrivanju novih redateljskih poetika i estetika. Nagrada u ovom programu najveće je dosadašnje priznanje autoru Daliboru Mataniću i Ankici Jurić Tilić, producentici niza njegovih filmova. Ujedno, ova nagrada potvrda je međunarodnog prodora hrvatskog filma kojem svjedočimo u novije vrijeme. Žirijem programa ove godine predsjedala je glumica i redateljica Isabella Rossellini zajedno s redateljicom Haifom Al-Mansour, redateljicom i glumicom Nadine Labaki, redateljem Panos H. Koutrasom i glumcem Tahar Rahimom. Podsjetimo, Zvizdan je u ovaj program odabran u konkurenciji od više od 1.400 filmova iz cijeloga svijeta. 

"Ova nagrada je značajna nama kao ekipi filma, Hrvatskoj općenito i Hrvatskom audiovizualnom centru, ovo je zaista nevjerojatan uspjeh. Nakon ovoga film ide u Pulu, a računamo da će mu međunarodna karijera biti uspješna jer Cannes je jedan od najvećih festivala na svijetu." izjavila je povodom objave nagrade producentica filma Ankica Jurić Tilić. 

"Dalibor, Ankica, Tihana i čitava njihova filmska družina snimili su čudesan film. Zahvaljujem svima koji umiju reći "da" i priznati moć talenta, a canneska nagrada je baš takvo, veliko: "da". Hvala svima koji su vjerovali u hrvatski filmski sustav i svima koji su ga gradili, ovo je još jedan podsjetnik da je "da" najljepša riječ hrvatskog jezika. Ova zemlja može puno, kada se usudi reći "da" svojim vrijednostima, kao što to čini moćna hrvatska filmska zajednica, koju s neizmjernim ponosom službeno zastupam." dodao je ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar.

Film autora Dalibora Matanića i producentice Ankice Jurić Tilić, na premijeri održanoj 17. svibnja publika je dočekala gromoglasnim pljeskom i uz podosta suza, a strani mediji (Hollywood Reporter, Variety, Le Monde, Independent, filmski portali Filmdeculte, Digitalcine, Europacinema) i glumce i film ocijenili su izvrsnima. 

Glavne uloge igraju Tihana Lazović i Goran Marković, a uz njih u filmu glume i Nives Ivanković, Dado Ćosić, Stipe Radoja, Trpimir Jurkić, Mira Banjac, Slavko Sobin, Lukrecija Tudor, Tara Rosandić i Ksenija Marinković. Direktor fotografije je Marko Brdar, a montažer Tomislav Pavlic. Producentica je Ankica Jurić Tilić, koproducenti su Petra Vidmar, Frenk Celarc, Nenad Dukić i Miroslav Mogorović, skladatelji Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz, dizajner zvuka Julij Zornik, scenografiju potpisuje Mladen Ožbolt, kostimografkinja je Ana Savić Gecan, a majstorice maske su Mojca Gorogranc Petrushevska i Talija Ivančič. Snimatelj tona je Mladen Pervan, a pomoćnik režije Dragan Jurić.

Zvizdan je nastao u produkciji zagrebačke Kinorame, a koproducenti filma su slovenska filmska kuća Gustav film i SEE Film Pro iz Srbije. Razvoj projekta podržali su Hrvatski audiovizualni centar i program MEDIA, a proizvodnju Hrvatski audiovizualni centar, Slovenski filmski centar, Viba Film Ljubljana, Filmski centar Srbije i europski fond Eurimages. Francuski distributer filma je renomirani BAC, za međunarodni plasman i prodaju zadužen je Cercamon, a za nacionalnu distribuciju specijalist za autorske uspješnice, 2i film. 

Zvizdan je  ljubavni film koji se  događa u tri različita desetljeća, u dva susjedna dalmatinska sela opterećena povijesnim naslijeđem, te prati tri zabranjene ljubavi, u kojima se kao protagonisti pojavljuju uvijek ponovo isti glumci, Tihana Lazović i Goran Marković.

Materijale iz filma možete pronaći na ovoj poveznici, a fotografije s premijere u Cannesu ovdje

Naslovna fotografija: ekipa filma; scena iz filma Zvizdan

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.