Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski film u Cannesu: Zvizdan u službenoj selekciji, hrvatski profesionalci na Filmskom sajmu

Od 13. do 24. svibnja 2015. održava se 68. izdanje Filmskog festivala u Cannesu, u čijem će službenom natjecateljskom programu „Un Certain Regard“ biti prikazan dugometražni igrani film Zvizdan scenarista i redatelja Dalibora Matanića. Hrvatski audiovizualni centar i ove će godine promovirati hrvatsku kinematografiju u sklopu Filmskog sajma.

Zvizdan u natjecateljskom programu Un Certain Regard

Dugometražni igrani film Zvizdan autora Dalibora Matanića i producentice Ankice Jurić Tilić (Kinorama) bit će prikazan u službenom natjecateljskom programu „Un Certain Regard“, koji je usmjeren otkrivanju novih redateljskih poetika i estetika. Zvizdan je prvi hrvatski igrani dugometražni film uvršten u službeni program Cannesa od hrvatske neovisnosti naovamo.

Radnja Zvizdana događa se u tri različita desetljeća u dva susjedna sela opterećena povijesnim naslijeđem te prati tri ljubavne priče o zabranjenoj ljubavi. Glavne uloge tumače Tihana Lazović i Goran Marković, a uz njih u filmu glume i Nives Ivanković, Dado Ćosić, Stipe Radoja, Trpimir Jurkić, Mira Banjac, Slavko Sobin, Lukrecija Tudor, Tara Rosandić i Ksenija Marinković. Direktor fotografije je Marko Brdar, a montažer Tomislav Pavlic. Producentica je Ankica Jurić Tilić, koproducenti su Petra Vidmar, Frenk Celarc, Nenad Dukić i Miroslav Mogorović, skladatelji su Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz, dizajner zvuka Julij Zornik, scenografiju potpisuje Mladen Ožbolt, kostimografkinja je Ana Savić Gecan, a majstorice maske su Mojca Gorogranc Petrushevska i Talija Ivančič. Snimatelj tona je Mladen Pervan, a pomoćnik režije Dragan Jurić.

Film je nastao u produkciji zagrebačke Kinorame, a koproducenti filma su slovenska filmska kuća Gustav film i SEE Film Pro iz Srbije. Razvoj projekta podržali su Hrvatski audiovizualni centar i Program MEDIA, a proizvodnju Hrvatski audiovizualni centar, Slovenski filmski centar, Viba Film Ljubljana, Filmski centar Srbije i europski fond Eurimages. Distributer filma je 2i Film, dok je za međunarodni plasman i prodaju zadužen Cercamon.  

Hrvatski audiovizualni centar u Cannesu

Hrvatski audiovizualni centar osmu godinu predstavlja hrvatsku kinematografiju u sklopu Filmskoga sajma. Predstavnici HAVC-a će kroz publikacije, sastanke, digitalne platforme te market-projekcije filmskim profesionalcima na sajmu – kupcima i festivalskim selektorima – ponuditi dovršene hrvatske filmove svih rodova i vrsta. U sklopu market-projekcije bit će prikazan dugometražni dokumentarni film Bolesno redatelja Hrvoja Mabića, u svrhu što boljeg plasmana na međunarodnoj filmskoj sceni.

HAVC će također biti na raspolaganju – kao logistička i lobistička podrška – svim hrvatskim autorima i producentima koji će ove godine u Cannesu pregovarati o svojim tekućim i budućim poslovima. 

Short Film Corner

U svrhu promocije kratkometražnog filma, Hrvatski audiovizualni centar i ove je godine osigurao prostor za hrvatske naslove na Short Film Corneru – platformi za susrete, umrežavanje, razmjenu ideja i promociju među profesionalcima s kratkometražne filmske scene. Da je kuća dobra i vuk bi je imao Hane Jušić, Odvajanje Nine Violić, Piknik Jure Pavlovića i Šetač Filipa Mojzeša igrani su filmovi koji će se moći pogledati na ovoj platformi, od eksperimentalnih bit će dostipni A.D.A.M. Vladislava Kneževića i Kino Crvena zvijezda Silvestara Kolbasa, zatim animirani radovi Kukuljica Ivane Jurić, Levitacija Marka Meštrovića i Tajni laboratorij Nikole Tesle Bruna Razuma, a od dokumentarnih Riba ribi grize rep Nevena Hitreca.

Naslovne fotografije: Zvizdan; Bolesno; službeni plakat ovogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.