Preskoči na glavni sadržaj

Žica Tihe K. Gudac u kinima diljem Hrvatske

Dugometražni dokumentarni film Žica autorice Tihe K. Gudac s petkom, 27. svibnja kreće u kinodistribuciju po nezavisnim kinima u cijeloj Hrvatskoj, počevši s riječkim Art-kinom, uz najavu kasnijih projekcija na prostoru uz hrvatsko-slovensku granicu koju presijeca tok rijeke Kupe, ali i zadnja linija schengenske zone.

Film Žica svjetsku premijeru imao je na prošlogodišnjem izdanju DOK.fest Münchena, a domaćoj publici prvi put je predstavljen na ZagrebDoxu gdje je nagrađen priznanjem Međunarodnog udruženja filmskih kritičara FIPRESCI. Prošle godine također je, na posebnoj audijenciji u Vatikanu usmjerenoj integraciji emigranata, predan i Papi Franji.

Žica daje uvid u društvene promjene uvjetovane političkim odlukama, ovoga puta u vidu žilet-žice postavljene na slovenskoj strani obale u kanjonu rijeke Kupe. Slovenija je žicu postavila kako bi spriječila "nadiranje" ilegalnih migranata u Europsku uniju, a Hrvatska je tako postala tampon zona za priljev izbjeglica koje dolaze iz BiH na putu do zapadne Europe. Intimističkim uvidom u skriveni život ilegalnih migranata koji prolaze balkanskom rutom, film gledateljima približava i manje poznate realnosti koje se odvijaju na tlu i granicama Hrvatske. 

"Sama žica golem je problem za one koji žive uz nju; za ljude, životinje i kompletan ekološki sustav u koji je postavljena jer je obustavila prirodne migracije i onemogućila pristup vodi, a ne rješava apsolutno ništa. Žica bi morala biti uklonjena po najbržem mogućem postupku jer je golemi simbol novog lica Europe koja ponovno diže zidove i ruši mostove, i to bi trebalo brinuti cjelokupno europsko društvo," rekla je redateljica Tiha K. Gudac.

Ograda je stvorila sasvim novu dinamiku tog područja, a posljedice njenog postavljanja i metoda koje se provode u očuvanju granica EU potencijalno dovode do radikalizacije onih koji ilegalnim putem ulaze u Europu. Ono sada umjesto turista privlači nacionaliste, aktiviste za ljudska prva, političare, policijske ophodnje i graničnu policiju, migrante i izbjeglice. Ne utječe puno na smanjenje problema ilegalnih migracija, ali svakako uvelike otežava svakodnevni život prekrasnog kraja Pokuplja.

Projekcije u Rijeci (27.5.), Zagrebu (2.6.) Splitu (3.6.), Pazinu (20.6.), Šibeniku (29.6.), Ozlju i Dubrovniku bit će popraćene gostovanjem redateljice te razgovorom i diskusijama nakon filma u kojima će sudjelovati aktivisti Centra za mirovne studije i drugih ljudskopravaških organizacija. 

Kinodistribucija Žice u Rijeci, Splitu i Dubrovniku odvijat će se u sklopu projekta Kino magistrala koji obuhvaća kina duž Jadranske magistrale - Kino Mediteran, Art-kino u Rijeci, Kinoteku Zlatna vrata u Splitu i Kinematografe Dubrovnik, ujedinjene u cilju da nakon pandemijske krize zajedničkim snagama vrate publiku u kina.

Film će se prikazivati u sljedećim kinima: Art-kino Croatia Rijeka, Ljetno kino Bačvice Split, Dokukino KIC Zagreb, Kino Tuškanac Zagreb, Kino Valli Pula, Tvrđava Barone Šibenik, Kino A. Gandusio Rovinj, Kino Slavica Dubrovnik, Kino Gaj Varaždin i Gradska knjižnica Ozalj.

Žica je dio većeg europskog projekta pod nazivom Granice. Riječ je o serijalu dugometražnih filmova koji govore o različitim oblicima, značenjima i svrsi zemljopisnih granica u zapadnoeuropskom društvu. Serijal je dobio potporu za TV prikazivanje Potprograma MEDIA te je potpomognut sredstvima HAVC-a za razvoj dokumentarnog TV serijala te za manjinsku koprodukciju. 

Serijal su producirali Frederik NikolaiEric Goossens (Off World, Belgija), Ljubo Zdjelarević (Kinoteka, Hrvatska), Karl-Emil Rikardsen (Relation 04 Media, Norveška), Lukas Trimonis (Inscript, Litva) te Viva Videnović (Urgh!, Slovenija). 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.