Preskoči na glavni sadržaj

Svjetska premijera manjinske koprodukcije Žica na DOK.fest Münchenu

Hrvatska manjinska koprodukcija, dugometražni dokumentarni film Žica (The Wire), redateljice Tihe K. Gudac, imat će svjetsku premijeru u programu Panorama DOK.fest Münchena, najvećeg njemačkog međunarodnog festivala dokumentarnog filma koji se ove godine održava online od 5. do 23. svibnja. 

Žica govori o suživotu stanovnika na granici Hrvatske i Slovenije, uz rijeku Kupu, čiji je mirni suživot ozbiljno stavljen na kušnju izgradnjom više graničnih ograda protiv izbjeglica.

Film je dio šestodijelnog dokumentarnog serijala Granice (Borderline) autora Frederik Nicolaia, o različitim oblicima, značenjima i svrsi zemljopisnih granica u zapadnoeuropskom društvu. Granice na jedinstven način odražavaju političke, kulturne i društvene procese koji se odvijaju na obje strane granične crte, kao i dinamiku koju ti procesi proizvode. Mikrokontekstom šest graničnih područja i njihovih stanovnika projekt zaranja u današnje sudioništvo naroda i nacija u potrazi za identitetom, sigurnošću i solidarnošću.

Serijal Granice dobio je potporu za TV prikazivanje Potprograma MEDIA te je potpomognut sredstvima HAVC-a za razvoj dokumentarnog TV serijala te za manjinsku koprodukciju. 

Serijal su producirali Frederik Nikolai i Eric Goossens (Off World, Belgija), Ljubo Zdjelarević (Kinoteka, Hrvatska), Karl-Emil Rikardsen (Relation 04 Media, Norveška), Lukas Trimonis (Inscript, Litva) te Viva Videnović (Urgh!, Slovenija). 

Podsjetimo, još jedna manjinska hrvatska koprodukcija, film Četiri godišnja doba u danu redateljice Annabel Verbeke, koji je također dio serijala Granice, svoju će svjetsku premijeru imati sutra, u četvrtak, 29. travnja, u sklopu glavnog natjecateljskog programa Hot Docsa, kanadskog Međunarodnog festivala dokumentarnog filma. Četiri godišnja doba u danu govore o novonastaloj granici nakon Brexita, onoj između Sjeverne Irske pod nadzorom Britanije i Republike Irske, članice EU. 

Ovogodišnje, 36. izdanje Dok.fest Münchena odvija se online, a u sklopu festivala prikazat će se 131 naslov iz 43 zemlje. Osim filmskog, festival nudi i bogat popratni program koji uključuje industrijsku platformu DOK.forum te edukativnu platformu DOK.education, čiji se programi filmske pismenosti odvijaju tijekom cijele godine. Više detalja o festivalu možete pronaći na službenoj stranici

Naslovne fotografije: scene iz filma Žica

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.