Preskoči na glavni sadržaj

Završeni 7. Đakovački rezovi

​Sedma po redu manifestacija Đakovački rezovi završila je u petak 24. lipnja dodjelom nagrada Srca Slavonije i koncertom grupe Elemental. 

Manifestacija je održana od 22. do 24. lipnja, a Rezovi su u svom sedmom izdanju ponudili raznolik program. Bilo je tu zanimljivih predstava, radionica i svirke, a okosnica programa bio je Međunarodni Etno film festival Srce Slavonije koji je ove godine u sedam festivalskih projekcija prikazao 20 filmova izabranih između 154 filma iz 51 zemlje svijeta.

Zlatno srce Slavonije dodijeljeno je dokumentarnom filmu Umudugudu! Rwanda 20 years on. Film je to o selu u kojemu žive preživjeli i ubojice koji su prije 20 godina izvršili genocid nad do milijun pripadnika naroda Tutsi u Ruandi. Srebrno srce Slavonije osvojio je indijski dokumentarac Tashi and the monk, flm o prilagodbi djevojčice u zajednici za napuštenu djecu u podnožju Himalaja, koju vodi bivši budistički svećenik kojeg je poučavao i Dalaj Lama. Brončano srce Slavonije osvoji je španjolski film 56 koji donosi priču o troje djece u malom izoliranom selu u unutrašnjosti Madagaskara koji pokušavaju skupiti 56 kila riže, što je u tom mjestu cijena osnovnoškolskog obrazovanja.

Žiri u sastavu, filmski kritičar i kolumnist Boško Picula, novinarka Tea Romić i filmaš Damir Tomić, dodijelio je i posebno Srce Slavonije filmskoj družini OŠ Stjepana Kefelje iz Kutine. U svom filmu tematizirali su izradu romskih drvenih korita koje izrađuju Romi Bajaši. Posebne pohvale dobili su filmovi A day at Wemba i film Plemenita krv – Povratak konja lipicanaca.

Publika je imala priliku uživati i u odličnoj filmskoj glazbi koju su za ovu Rezovsku prigodu izveli članovi Puhačkog orkestra DVD-a Đakovo, u projekciji Đakovačkih kronika iz vremena od 1971. do 1973. godine, u premijeri filmova nastalih na radionicama u suradnji s Osnovnom školom Vladimir Nazor te u filmskim radionicama za najmlađe u suradnji s Dječjim vrtićem Đakovo, Dječjim vrtićem Sunčev sjaj Nazaret i Dječjim vrtićem Zvrk, kao i odličnoj kazališnoj predstavi Vesela avlija, Dječjeg kazališta Branko Mihaljević iz Osijeka.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Grada Đakova, Auto Zubaka i Obrta Strnad te pod medijskim pokroviteljstvom portala Drum.hr. Organizator manifestacije je udruga Đakovački rezovi, a suorganizatori su Zajednica tehničke kulture grada Đakova te FKK Đakovo. 

Naslovne fotografije: dodjela nagrada; koncert

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.