Preskoči na glavni sadržaj

Počinju 7. Đakovački rezovi i 13. Međunarodni Etno film festival Srce Slavonije

U srijedu 22. lipnja na đakovačkom gradskom Korzu počinju 7. Đakovački rezovi, koji traju do 24. lipnja. U okviru Rezova održava se 13. Međunarodni Etno film festival Srce Slavonije, na koji je ove godine pristiglo ukupno 154 filma iz 51 zemlje svijeta.

U natjecateljskom programu 13. Srca Slavonije naći će se 20 filmskih naslova od kojih će jedan biti proglašen Zlatnim srcem Slavonije. Osim Zlatnog srca Slavonije, bit će izabrano i Srebrno i Brončano srce Slavonije, a taj posao pripao je ovogodišnjem festivalskom žiriju u sastavu: predsjednik žirija Boško Picula, politolog i filmski kritičar te članovi Tea Romić, novinarka i Damir Tomić, filmski autor.

Među 20 filmova nalaze se i hrvatski naslovi: Rakija Dalibora Platenika, Legenda o Veroniki Desinićkoj Liljane Šišmanović i Davora Borića, Pismo za Ohio Rasima Karalića, Plemenita krv –  Povratak konja Lipicanaca Borisa Šepera te Mara i Kaja, Dolina na Savi Alena Kocića.

Filmovi se prikazuju na gradskom Korzu u Đakovu, a ulaz na sve projekcije je besplatan. 

Inače, na otvorenju Rezova publiku očekuje nastup Puhačkog orkestra DVD-a Đakovo, koji će Rezove otvoriti odličnom filmskom glazbom, a potom slijedi projekcija Đakovačkih kronika. 'Oni nešto stariji dobro se sjećaju kronika koje su snimali članovi Foto-kino kluba Đakovo koji slavi 65. rođendan, a mi ćemo im dati priliku da se prisjete nekih lijepih i zanimljivih događaja iz povijesti našega Grada. Ove godine obilježavamo i 50 godina Đakovačkih vezova te 70 godina Hrvatske zajednice tehničke kulture, a ovo je naš mali doprinos svih tim godinama i svima koji su tih godina stvarali', napomenula je predsjednica Đakovačkih rezova, Sanja Bježančević

'I naš festival Srce Slavonije ove godine slavi svoj 40. rođendan i to ga čini jednim od najstarijih festivala etno filma na svijetu. I zvuči pomalo čudno za naš mali grad, ali je tako', napominje Bježančević. 'Festival je započeo davne 1976. godine kao 3F ili Festival filmova o folkloru na razini bivše države i održavao se bienalno. Nakon šest festivalskih izdanja, zbog financijskih problema te dolaska Domovinskog rata, 3F je napravio dugu pauzu. Nakon osnutka Đakovačkih rezova, festival je nastavljen 2010. godine i to na međunarodnoj razini', napominje predsjednica Đakovačkih rezova. 

 Program 7. Đakovačkih rezova:  

Srijeda, 22. lipnja 2016.
20.30 filmska glazba u izvedbi Puhačkog orkestra DVD-a Đakovo, Korzo 
21.00 projekcija Đakovačkih kronika povodom 40. obljetnice Etno film festivala Srce Slavonije, 50. obljetnice Đakovačkih vezova, 65. obljetnice FKK Đakovo i 70. obljetnice Hrvatske zajednice tehničke kulture, Korzo 

Četvrtak, 23. lipnja 2016.
9.00 filmska radionica za djecu Dječjeg vrtića Đakovo, Dječjeg vrtića Sunčev sjaj Nazaret i Dječjeg vrtića Zvrk, Korzo 
10.00 kazališna predstava Branka Mihaljevića, Vesela avlija, u izvedbi Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka, Kino 
10.00 1. projekcija EFF Srce Slavonije, Korzo 
14.00 2. projekcija EFF Srce Slavonije 
18.00 3. projekcija EFF Srce Slavonije 
21.00 premijera reportažnog i animiranog uratka nastalih na radionicama EDIT COMICS u OŠ V. Nazor Đakovo
21.15 4. projekcija EFF Srce Slavonije

Petak, 24. lipnja 2016.
10.00 5. projekcija EFF Srce Slavonije 
18.00 6. projekcija EFF Srce Slavonije 
21.00 7. projekcija EFF Srce Slavonije 
23.00 koncert grupe Elemental, Vezovski šator

Raspored projekcija 13. EFF Srce Slavonije potražite ovdje, a sve ostale detalje vezane uz 7. Đakovačke rezove na ovoj poveznici

Pokrovitelji manifestacije su Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Grad Đakovo i Auto Zubak. Medijski pokrovitelj Rezova je portal Drum.hr. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.