Preskoči na glavni sadržaj

Uvodna konferencija projekta Balkans’ Memory održat će se 1. lipnja u Muzeju Mimara

Uvodna konferencija projekta Balkans’ Memory, koji se bavi očuvanjem i promocijom audiovizualnog nasljeđa na zapadnom Balkanu, održat će se 1. lipnja 2012. u zagrebačkom Muzeju Mimara. Na konferenciji će prisustvovati ključne interesne grupe koje se bave očuvanjem audiovizualne i kinematografske baštine u regiji.

Ciljevi konferencije su osvještavanje čelnih ljudi i fondova o povijesnim, obrazovnim, kulturnim i ekonomskim vrijednostima arhiva, kao i o potrebi za provođenjem politike njihovog očuvanja i digitalizacije te važnosti implementacije kvalitetnog sustava za razmjenu informacija među profesionalcima i njihovog kontinuiranog obrazovanja.

Balkans' Memory je projekt kojeg vodi Ina (Institut national de l'audiovisuel, Francuska) kroz svoj stručni centar za medije i digitalne sadržaje pod nazivom Ina EXPERT, u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, Albanskim nacionalnim filmskim arhivom i COPEAM-om (Conférence permanente de l'audiovisuel méditerranéen).

Njegov glavni cilj je implementacija prvih koraka u ambicioznoj politici očuvanja i promocije audiovizualne baštine na zapadnom Balkanu; promocija širenja uspješnih modela poslovanja i znanja; kontinuirana edukacija arhivista i zaposlenika lokalnih radijskih i televizijskih postaja.

Projekt se sastoji od pripremnih radnji čiji je cilj podizanje razine svijesti među čelnim ljudima na zapadnom Balkanu o potrebi za investiranjem u očuvanje, digitalizaciju, upotrebu i upravljanje kinematografskim i audiovizualnim nasljeđem.

Projekt se obraća trima interesnim skupinama – čelnicima, voditeljima arhiva i profesionalcima na lokalnoj i regionalnoj razini s ciljem uspostavljanja preliminarnih uvjeta kroz koje bi se potaklo očuvanje, digitalizacija i upotreba audiovizualnog nasljeđa na zapadnom Balkanu kroz:

• osvještavanje čelnika i fondova o povijesnim, kulturnim, edukacijskim i ekonomskim vrijednostima arhiva
• pružanje informacija voditeljima kinematografskih i audiovizualnih zbirki
• jačanje profesionalnih kapaciteta djelatnika iz područja audiovizualne baštine

Uvodna konferencija, koja će se održati 1. lipnja 2012. u Zagrebu, okupit će regionalne stručnjake iz područja očuvanja audiovizualne i kinematografske baštine. Najavit će se serija konferencija, seminara i regionalnih edukativnih radionica posvećenih profesionalcima iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Kosova, Crne Gore i Srbije.

Partneri su: CNC (Francuski filmski arhiv), Makedonski filmski arhivski centar; IFTA (Međunarodno udruženje televizijskih arhiva), MKRTV (Makedonska radiotelevizija), Hrvatski filmski arhiv, Filmski arhiv Kinoteke u Bosni i Hercegovini, Nacionalni filmski arhiv Crne Gore, RTCG (Radiotelevizija Crne Gore), RTS (Radiotelevizija Srbije) i Filmski arhiv Republike Srbije.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske komisije.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.