Preskoči na glavni sadržaj

U Zagrebu održana uvodna konferencija projekta Balkans' Memory

Uvodna konferencija projekta Balkans’ Memory uspješno je održana 1. lipnja u Zagrebu u organizaciji Ina-e (Institut national de l’audiovisuel, Francuska) u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, Nacionalnim filmskim arhivom Albanije i COPEAM-om. Događaj je okupio više od stotinu sudionika iz 15 različitih zemalja.

Vjerujemo da je ova konferencija samo početak dugoročne i plodne suradnje profesionalaca i institucija u regiji i šire te da će u godinama koje su pred nama ta suradnja jačati, izjavila je ispred HAVC-a Sanja Ravlić, umjetnička savjetnica za razvoj scenarija i razvoj projekata i predstavnica Hrvatske u Eurimagesu. Konferenciju je otvorila Tamara Perišić, pomoćnica Ministrice kulture Republike Hrvatske, a potom su uvodnim govorima okupljene pozdravili Paolo Berizzi, šef Odjela za politička, gospodarska i trgovinska pitanja, tisak i informiranje Delegacije Europske unije u RH, Hado Abaz, zamjenik Ministra kulture Republike Albanije, Hrvoje Hribar, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra te Mathieu Gallet, predsjednik Ina-e i COPEAM-a.

Strateška važnost ovog projekta osobito je vidljiva u sadašnjem kontekstu. U vrijeme kada svjetske televizije prelaze na digitalne tehnologije, pitanje očuvanja i digitalizacije arhivskih filmova i audiovizualnog sadržaja važnije je no ikada. Primjena ambiciozne politike i uspostavljanje međunarodnih standarda osigurat će zaštitu i dostupnost sredstava, mogućnost razmjene i cirkulacije audiovizualnih djela, kao i umrežavanje mjerodavnih institucija i profesionalaca iz sektora, objasnio je Mathieu Gallet.

Stručnjaci iz europskih institucija i regionalnih arhiva kroz niz su se panela i okruglih stolova osvrnuli na problematiku očuvanja i vrednovanja audiovizualne baštine iz nekoliko aspekata: zakonskog i pravnog te iz financijskog i komercijalnog aspekta. Okupljenima su predstavljene Europska konvencija o zaštiti audiovizualne baštine kao i regionalne politike očuvanja i digitalizacije. Predstavljene su i različite strategije razvoja, kao i pojedinačne studije o različitim vrstama uporabe arhiva: u obrazovne, komercijalne i kulturne svrhe.

Na kraju uvodne konferencije, sudionici su u zgradi Hrvatskog državnog arhiva prisustvovali projekciji DVD-a ‘Oktavijan Miletić - amaterski filmovi 1932. – 1937.’ na kojem se nalaze digitalno restaurirane verzije filmova doajena hrvatskog filma, čime se podcrtala važnost te kulturna i povijesna vrijednost audiovizualne baštine.

Sljedeća faza projekta Balkans' Memory je regionalni seminar koji će se održati na jesen u Tirani (Albanija), a bit će posvećen temi očuvanja i restauracije arhiva.

Dodatne informacije o projektu Balkans' Memory možete pronaći ovdje.
Razgovor s Mathieuom Galletom, predsjednikom Ina-e dostupan je ovdje.
Fotografije s konferencije možete preuzeti ovdje.
Molimo vas da u slučaju korištenja istih potpišete fotografa, Olega Moskaljova.

Kontakti za medije:
HAVC: Petra Hofbauer
00385 91 4655 444 / press@havc.hr
Ina: Laure de Lestrange
+33 1 49 83 26 68 / ldelestrange@ina.fr
COPEAM: Elena Chiaberge
0039 06 36 86 2415 / echiaberge@copeam.org

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.