Preskoči na glavni sadržaj

U okviru 16. Split Film Festivala otvoreno prvo drive-in kino u Hrvatskoj

Svečanim otvorenjem u subotu, 10. rujna, u kinu Central, započeo je 16. Split Film Festival. Otvaranje je vodila splitska glumica Bruna Bebić Tudor, a publici su se prigodnim riječima obratili Bela Tarr, redatelj čija je majstorska radionica završena na dan otvorenja, Čedomir Kolar, dobitnik Oscara za film Ničija zemlja i član festivalskog žirija, Robert Aronson, također član žirija, te Maja Munivrana, pročelnica za kulturu Grada Splita, koja je otvorila festival.

Ova dvotjedna radionica bila je za mene jedan veliki poklon, a taj poklon čini ponajprije šest mladih svježih talentiranih filmaša, na koje sam ponosan, rekao je Béla Tarr o svom iskustvu održavši inspirativan govor. Kolar i Aronson istaknuli su važnost Split Film Festivala za ovaj grad, te naglasili da je Split unikatan zbog svoje filmske i kulturne povijesti.

Festival je otvorio film Curling kanadskog redatelja Denisa Côtéa, a nakon njega uslijedio je koktel u kavani Ćakula u organizaciji Austrijskog Kulturnog Foruma. Otvaranju su prisustvovali brojni splitski kulturnjaci, među kojima i ravnatelj Galerije umjetnina Josip Botteri Dini, gradski vijećnik Joško Dvornik, predsjednik splitskog Hrvatsko-austrijskog društva Milivoj Roje te brojni drugi.

Na Split Film Festivalu bit će prikazano 35 dugometražnih i 40 kratkometražnih filmova, Tjedan austrijskog filma, te brojni popratni programi, prezentacije i okrugli stolovi. Posljednjeg dana Festivala, publika će imati prilike vidjeti i rezultate majstorske radionice Bele Tarra – kratke filmove polaznika na temu Ribe.

U nedjelju, 11. rujna, projekcijom indijskog filma Gandu otvoreno je prvo drive-in kino u Hrvatskoj, na parkiralištu Spaladium Arene. Drive-in kino nudi romantičnu i nostalgičnu alternativu gledanja filmova na otvorenom te posjetiteljima omogućuje da film gledaju iz vozila na velikom 'air' platnu, a zvuk se emitira u auto radio prijamnike, istaknuo je organizator projekta, Marijan Baković.

Tri projekcije bit će izvedene u tri uzastopna dana, a splitska će publika po prvi puta imati priliku iskusiti dio američke filmske povijesti. Prvo drive-in kino otvoreno je 6. lipnja 1933. u Camdenu u saveznoj državi New Jersey.
 


 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.