Preskoči na glavni sadržaj

16. Split Film Festival održat će se od 10. do 17. rujna

16. Split Film Festival, Međunarodni festival novog filma održat će se od 10. do 17. rujna 2011. godine u Splitu. Kako ističe direktor festivala, Branko Karabatić, program je ove godine sažet, ali zanimljiv.

I dalje prikazujemo filmove koji definitivno neće biti distribuirani u regiji. Osim standardne konkurencije dugometražnog i kratkometražnog filma, u kojoj je odabrano 35 od 640 prijavljenih dugometražnih, te 40 od 1000 kratkometražnih filmova, 16. Split Film Festival donosi i niz popratnih događanja, predavanja, okruglih stolova i nadasve atraktivnih sadržaja, kazao je Karabatić.

Natjecateljski program dugometražnih filmova okuplja 11 filmova, a jedan od njih je film o ocu i kćeri na rubu društva u sumnjivim okolnostima, Curling Kanađanina Denisa Côtéa, te Halaw filipinskog redatelja Sherona R. Dayoca, o trgovini ljudskim robljem između Južnih Filipina i Malezije. U programu je i film Mikea Figgisa The Co(te)lette film, kinematografska obrada nastupa plesne bihevioristice, Flamanke Ann van den Broek. Zanimljiv u tom smislu je i južnokorejski Dance Town Kyu-hwan Jeona, s temom problema adaptacije provincijalaca u velikom gradu.

Žiri za konkurenciju dugometražnih filmova okupit će Roberta Aronsona iz SAD-a, Klausa Haendla iz Austrije te Čedomira Kolara iz Hrvatske. O najboljem kratkometražnom filmu pak odlučivat će Franz Jud iz Austrije, Frederic Tachou iz Francuske te Nina Violić iz Hrvatske.

Dvotjedna međunarodna radionica Bele Tarra, koja traje od 29. kolovoza do 10. rujna, na temu Ribe, najatraktivniji je predprogram festivala i svojebrsni uvod u najavljeno osnivanje filmske akademije ovog slavnog mađarskog redatelja u Splitu. Tokom nje će domaći i strani sudionici napisati scenarij, naći lokaciju, snimiti i montirati kratak film na zadanu temu.

STFF nudi još jedan važan novitet, posebno posvećen romantičnim (i nostalgičnim) ljubiteljima filma – Drive In kino, koje će biti na parkiralištu Spaladium Arene. Filmovi će se na tom mjestu prikazivati tri dana, na velikom Air platnu, dok će se zvuk emitirati na frekvencijama koje će gledatelji primati na svojim auto-radio aparatima. Prva projekcija će biti 11. rujna u 22 sata, a cijena ulaznice bit će simbolična.

Na programu je i Tjedan austrijskog filma, u kojem će se predstaviti recentna ostvarenja austrijske filmske produkcije, mala retrospektiva te dva programa kratkih filmova, a tim povodom će festivalu prisustvovati i austrijski veleposlanik. U okviru Tjedna austrijskog filma predstavit će se radovi Lawrencea Toleyja, Marie Kreutzer, Armana T. Riahija, Nikolausa Geyrhaltera i Geralda Webera.

Posebno posvećeno 20. godišnjici hrvatske neovisnosti bit će prikazani dokumentarni filmovi iz Domovinskog rata, u okviru programa Mediteran, koje su snimali Stipe Božić i drugi autori.

Također, svoj dolazak na festival najavio je i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji bi trebao manifestaciju posjetiti 15. rujna.

U popratnim programima izdvajaju se Uobičajeni znaci, Odrazi, Erotika i drugi. Svi su filmovi hrvatske premijere, što je tradicija svake godine na ovom najstarijem međunarodnom filmskom festivalu u Hrvatskoj.


Službena stranica 16. Split Film Festivala
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.