Preskoči na glavni sadržaj

U Karlovim Varima održana premijera filma Beskrajni rep Željke Sukove

Jučer je na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima u kinu Čas održana premijera filma Beskrajni rep kojoj su prisustvovali redateljica i scenaristica Željka Suková, producent Aleš Suk te glumci Julie Suková i Kašpar Suk.

Radi se o dugometražnoj dokufikcijskoj alegoriji koja je nastala u produkciji riječke Udruge UKUS, a koja je financirana sredstvima HAVC-a i Grada Rijeke. Beskrajni rep prikazan je u sklopu programa Imagina u kojem su selektirani kreativni filmovi nekonvencijonalnog pristupa naraciji i stilu te radikalne vizije filmskog jezika. Ova autorska uspavanka na granici dokumentarnog, eksperimentalnog i igranog alegorijskim jezikom povezuje prizore snimane na otocima Susak, Lošinj, Vis, Izu Oshima i Honshu te predstavlja hodočašće stvarnim te imaginativnim krajolicima u susret profanim i sakralnim putevima. Glavna tema Beskrajnog repa je nepredvidljiva i neukrotiva potjera za čežnjom povratka u Raj, čija je realnost upitna.

'Beskrajni rep se pita gdje bi mogao biti kraj, što je to kraj, što je nakon njega i prije njega... Takvu ima strukturu, a tako je bilo i s realizacijom koja se protegnula na nekoliko godina. Uvijek je došao kraj jedne etape snimanja nakon kojeg je slijedio početak nove etape. I tako skoro beskrajno. Sretna sam da je film prikazan u Karlovim Varima.', izjavila je redateljica i scenaristica Željka Suková.

Producent Aleš Suk je dodao: 'Jako nam je drago što je svjetska premijera održana na karlovarskom festivalu koji nam je već bio otvorio vrata daljnjoj distribuciji nakon europske premijere jednog od naših prethodnih filmova - Marijine, a ovo je i festival na kojem smo prije dvije godine uspješno predstavili na Eurimages Labu i projekt u razvoju Lying Carpet. Iskreno smo zahvalni na potpori HAVC-a i Grada Rijeke, na hrabrosti podrške realizaciji Beskrajnog repa za kojeg su sada već iskazali interes i drugi ugledni festivali.'

Film će u Karlovim Varima imati još dvije projekcije, a više informacija možete pronaći na ovoj poveznici.

Naslovne fotografije: Željka Sukova (autor fotografije je Milan Chrdle/KVIFF); ekipa filma Beskrajni rep (autori fotografija su Milan Chrdle/KVIFF i Eva Kořínková/KVIFF)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.