Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi i filmaši na 53. izdanju Međunarodnog filmskog festivala Karlovy Vary

U natjecateljskom programu 53. izdanja Međunarodnog filmskog festivala Karlovy Vary prikazuje se dugometražni igrani film Dišući u mramor, nastao u litavsko-latvijsko-hrvatskoj koprodukciji. Izvan konkurencije prikazuju se Beskrajni rep redateljice i scenaristice Željke Sukove, Chris The Swiss Anje Kofmel i U slučaju rata Jana Geberta. Osim toga hrvatski filmaši sudjeluju i u industrijskom dijelu festivala.

Dugometražni igrani film Dišući u mramor redateljice Giedre Beinoriute, nastao u litavsko-latvijsko-hrvatskoj koprodukciji (hrvatski koproducent je Matija Radeljak, Aning Film) dio je natjecateljskog programa East of the West festivala u Karlovim Varima koji ove godine traje od 29. lipnja do 7. srpnja. Film je snimljen prema istoimenom bestselleru Laure Sintije Černiauskaitė. Dišući u mramor je priča o Izabeli i njezinom suprugu koji posvoje šestogodišnjeg dječaka koji nikako ne može njihovu obitelj prihvatiti kao svoj dom. Na filmu je radio i hrvatski ton majstor i dizajner zvuka Ivan Mihoci

Dugometražna dokufikcijska alegorija Beskrajni rep redateljice i scenaristice Željke Sukove svoju će svjetsku premijeru imati u nedjelju, 1. srpnja. Film je nastao u produkciji riječke Udruge UKUS, financiran je sredstvima HAVC-a i Grada Rijeke, a prikazat će se u sklopu festivalskog nenatjecateljskog programa Imagina u kojem se prikazuju naslovi nekonvencionalnog pristupa naraciji i stilu.

U sklopu programa Another View prikazuje se i dugometražni dokumentarni film Chris The Swiss Anje Kofmel, nastao u švicarsko-hrvatsko-njemačko-finskoj koprodukciji (hrvatski koproducent je Siniša Juričić, Nukleus film), koji je premijeru imao na ovogodišnjem Tjednu kritike, paralelnoj sekciji Filmskog festivala u Cannesu. 

U revijalnom programu novih čeških filmova našao se i dugometražni dokumentarni film U slučaju rata redatelja Jana Geberta nastao u češko-hrvatskoj koprodukciji (hrvatske producentice su Miljenka Čogelja i Dana Budisavljević, Hulahop). Također, u nenatjecateljskom programu Horizons prikazuje se i dugometražni igrani film Hladni Rat Pawela Pawlikowskog koji je dijelom sniman u Splitu. 

Ove godine hrvatski predstavnik programa Karlovy Vary – Work in progress je debitantski igrani film Jure Pavlovića Mater, nastao u produkciji Bojana Kanjera i Jure Pavlovića (Sekvenca). Program je namijenjen odabranim filmovima u fazi postprodukcije s područja Centralne i Istočne Europe. Uz mogućnost osiguranja izravne financijske potpore, predstavljenim filmovima i producentima program nudi i mogućnost osiguranja post-produkcijskih usluga potrebnih za dovršetak filma. 

Organizacija European Film Promotion odabrala je Juditu Gamulin i njen kratkometražni igrani film Marica za sudjelovanje na platformi Future Frames, koja se održava u sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima. Tijekom trajanja programa, od 1. do 4. srpnja, filmaši će svoje radove predstaviti međunarodnoj publici, stručnjacima iz industrije i medijima. 

Više detalja o programu Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima možete pronaći na njegovoj službenoj stranici

Naslovne fotografije: scene iz filmova Dišući u mramorBeskrajni rep, Marica, Mater

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.