Preskoči na glavni sadržaj

U Dubrovniku počelo snimanje treće sezone Igre prijestolja

Nakon uspješno odrađenog snimanja druge sezone HBO-ovog serijala Igra prijestolja (Game of Thrones) u rujnu i listopadu prošle godine, produkcija planetarno popularnog i višestruko nagrađivanog serijala vratila se u Dubrovnik, gdje je 27. rujna započelo snimanje treće sezone. 

Iz poznate američke produkcijske tvrtke već su ranije ustvrdili kako Dubrovnik predstavlja idealni okvir za atraktivnu radnju serijala temeljenog na ciklusu fantasy romana Pjesma leda i vatre George R. R. Martina, te je upravo Dubrovnik postao kulisa za Kraljev Grudobran, jedno od izmišljenih kraljevstava iz ciklusa. Neposredno prije emitiranja druge sezone u travnju ove godine, HBO je objavio i kratki film In Production – Croatia u kojem producenti i glumci opisuju iskustva iz Dubrovnika i Hrvatske, a koji je rezultirao značajnim porastom interesa međunarodne javnosti za Dubrovnik i Hrvatsku.

Snimanje u Dubrovniku, čiju je realizaciju HBO povjerio svom hrvatskom partneru, tvrtki Embassy Films iz Zagreba, trajat će do 7. listopada 2012. Ponovni dolazak ovakvog projekta je od iznimne važnosti za oporavak hrvatske industrije izvoza filmskih usluga, jer vraća povjerenje inozemnih producenata u kvalitetu i kompetentnost domaćih djelatnika koji dokazuju da su u stanju kvalitetno odraditi ovako zahtjevan projekt.

Treća sezona ovog serijala ujedno je i jedan od prvih prijavljenih projekata na novi program Mjera poticanja proizvodnje u audiovizualna djela, kojima Hrvatska nastoji privući što više inozemnih produkcija i povećati svoju konkurentnost na međunarodnom tržištu produkcijskih destinacija.

Uspješna suradnja domaćeg izvršitelja usluge proizvodnje s dubrovačkim gradskim vlastima u smislu logističke potpore i Hrvatskim audiovizualnim centrom u vidu programa poticaja u kombinaciji s jedinstvenim lokacijama i potporom lokalne zajednice dokaz su da je Hrvatska napravila značajan korak naprijed u svojoj namjeri da se dokaže kao ozbiljna i primamljiva destinacija za snimanje.

Vizuali za objavu mogu se preuzeti ovdje.

Naslovna fotografija: Richard Goodwin, prvi asistent redatelja; Sam Breckman, rukovoditelj produkcije, Dan Minahan, redatelj, Jonathan Freeman, direktor fotografije, Erika Milutin i Maroje Zanetić (Embassy Films)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.