Preskoči na glavni sadržaj

Tri nagrade filmu Takva su pravila i novo priznanje za Kokošku

Na upravo završenom 25. Međunarodnom filmskom festivalu u Stockholmu film redatelja Ognjena Sviličića osvojio je čak tri nagrade - Jasna Žalica osvojila je onu za najbolju glumicu, Emir Hadžihafizbegović onu za najboljeg glumca, a Crystel Fournier nagrađena je za najbolju kameru. I Kokoška redateljice Une Gunjak iz Švedske se vraća s nagradom – i to s onom za najbolji kratki film. 

Ova glumica utjelovljenje je odmjerenosti koja nas navodi da suosjećamo s njenim likom i suprugom njenog lika. Njen rad je snažan dokaz toga da nas dobra priča i nepokolebljiv nastup spajaju s iskustvom pojedinca na nepoznatom mjestu i u nepoznatoj situaciji.“ – tim je riječima svoju odluku obrazložio žiri koji je Jasnu Žalicu nagradio za najbolju žensku ulogu. 

Nagradu za najboljeg glumca Emir Hadžihafizbegović osvojio je zbog toga što sjajno ocrtava životno iskustvo minimalnim gestama i jakom, strastvenom prisutnošću, dok je Crystel Fournier žiri osvojila svojom elegancijom u kojoj fotografija odgovara i poboljšava priču i to sa filmovima Takva su pravila i Djevojaštvo (Bande de filles) francuske redateljice Céline Sciamma

Takva su pravila redatelja i scenarista Ognjena Sviličića prati bračni par sa zagrebačke Savice, koji se suočavaju s najgorom situacijom u životu. Kada im sin završi u bolnici nakon uličnog okršaja, Maja i Ivo uhvatit će se u koštac s institucijama države, koje su sve samo ne na njihovoj strani – i upravo se na to odnosi naslov filma. 

Uz Hadžihafizbegovića i Žalicu, uloge u filmu tumače Hrvoje Vladisavljević i Ljubomir Bandović. Producenti su Damir Terešak (MaXima Film, HR) i Janja Kralj (KinoElektron, FR), a koproducenti Nikolina Vučetić Zečević (Biberche Productions, SR) i Svetozar Ristovski (Trice Films, MK). Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske radiotelevizije i francuskog Nacionalnog centra za kinematografiju (CNC) – fonda Aide aux cinémas du monde.

Nagradu za najbolji kratkometražni film na istom festivalu osvojila je Kokoška Une Gunjak kojoj je ovo 14 festivalska nagrada. Žiri je film nagradio zbog toga što je „redateljica mladim glumicama dala priliku da sjaje i činjenice da je svojim filmom gledatelje uspjela natjerati da u kratkom vremenu osjete kompleksnu stvarnost rata kroz oči šestogodišnje djevojčice“. 

Film o djevojčici kojoj otac u opkoljeno Sarajevo kao rođendanski poklon šalje kokoš nastao je u njemačko-hrvatskoj koprodukciji. Režiju i scenarij potpisuje Una Gunjak, direktor fotografije je Matthias Pilz, montažerka je Anja Siemens, a skladatelj je Bernd Schurer. Producentica je Jelena Goldbach iz njemačke producentske kuće Zak Film Productions, a hrvatski koproducent je Siniša Juričić iz Nukleus filma. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Međunarodni filmski festival u Stockholmu održava se od 1990. godine. Osnovali su ga Ignas Scheynius, Kim Klein i današnji direktor festivala Git Scheynius, a ove se godine održava od 5. do 16 studenog i prikazuje preko 150 filmova iz cijelog svijeta. Detalje potražite na službenoj stranici festivala

Naslovne fotografije: scena iz filma Takva su pravila; scena iz filma Kokoška 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.