Preskoči na glavni sadržaj

Emir Hadžihafizbegović nagrađen za najbolju ulogu na festivalu u Cottbusu

Žiri Festivala istočnoeuropskog filma u Cottbusu u Njemačkoj dodijelio je Emiru Hadžihafizbegoviću nagradu za najbolje glumačko ostvarenje za glavnu ulogu u filmu Takva su pravila redatelja Ognjena Sviličića.

Žiri u sastavu Vladimir Burlakov, Nana Djordjadze, Mike Downey, Milenia Fiedler i Eric Spitzer-Marlyna nagradili su Hadžihafizbegovića "za unutarnju snagu u njegovoj nenametljivoj izvedbi i delikatno portretiranje oca koji se nalazi na krajnjem rubu svojih emocija". Hadžihafizbegoviću je ovo druga nagrada za ulogu u istom filmu, nakon priznanja koje mu je dodijelio žiri programa Horizonti 71. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji.

Takva su pravila redatelja i scenarista Ognjena Sviličića prati bračni par sa zagrebačke Savice, koji se suočavaju s najgorom situacijom u životu. Kada im sin završi u bolnici nakon uličnog okršaja, Maja i Ivo uhvatit će se u koštac s institucijama države, koje su sve samo ne na njihovoj strani – i upravo se na to odnosi naslov filma. 

Uz Hadžihafizbegovića, uloge u filmu tumače Jasna Žalica i Hrvoje Vladisavljević, producenti su Damir Terešak (MaXima Film, HR) i Janja Kralj (KinoElektron, FR), a koproducenti Nikolina Vučetić Zečević (Biberche Productions, SR) i Svetozar Ristovski (Trice Films, MK). Direktorica fotografije je Crystel Fournier, montažer Atanas Georgiev, scenograf Ivan Veljača, kostimografkinja Katarina Zaninović, a dizajneri zvuka Tomislav Gašparić i Jean-Guy Veran. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske radiotelevizije i francuskog Nacionalnog centra za kinematografiju (CNC) – fonda Aide aux cinémas du monde.

Festival istočnoeuropskog filma u Cottbusu održao se od 4. do 9. studenog, a u popratnom programu posvećenom temi homoseksualnosti u središnjoj i istočnoj Europi prikazana su još tri domaća filma: Otok ljubavi Jasmile Žbanić, dokumentarac Nije ti život pjesma Havaja Dane Budisavljević i manjinska koprodukcija Dvojina Nejca Gazvode. Također, u programu globalEast, ove godine posvećenom Italiji, prikazan je talijansko-hrvatski film TIR Alberta Fasula

Festival u Cottbusu osnovan je 1991. godine i drži se za jednu od najvažnijih manifestacija posvećenih istočnoeuropskom filmu u svijetu. Više informacija potražite na službenoj stranici festivala.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.