Preskoči na glavni sadržaj

Toomas ispod doline divljih vukova odabran za Vimeo Staff Pick premijeru

Nagrađivani kratkometražni animirani film Toomas ispod doline divljih vukova autora Chintis Lundgren i Draška Ivezića odabran je za Vimeo Staff Pick premijeru koju tim selektora te platforme odabire jednom tjedno te ju dodatno ističe i promovira na svojim stranicama. 

Vimeo svoje priznanje Staff Pick dodjeljuje izuzetnim ostvarenjima i na taj način odaje priznanje autoricama i autorima iz cijelog svijeta koji koriste platformu. Zaposlenici Vimea koji biraju videa za Staff Pick, godišnje izdvoje tek oko tisuću uradaka, od njih desetak milijuna koji su učitani na platformu.

Osim što se naslovi odabrani za Staff Pick uvrste na poseban Vimeo kanal, jednom tjednom biraju se i Staff Pick premijere. Ovoga tjedna, počevši od 20. travnja, za premijeru je odabran nagrađivani animirani film Toomas ispod doline divljih vukova Chintis Lundgren i Draška Ivezića. Radovi koji imaju Staff Pick premijeru dodatno se ističu na kanalu, objavljeni su na društvenim mrežama, a na Vimeo blogu objavljuju se i razgovori s autorima.

Intervju s Chintis Lundgren možete pročitati na ovoj poveznici, na kojoj možete pogledati i sam film. 

Toomas ispod doline divljih vukova je u manje od 24 sata pogledan gotovo 10 000 puta. 

"Jako smo uzbuđeni što je film izabran za Staff Pick Premiere na platformi Vimeo. Vimeo od početka prati rad Chintis Lundgren, što se nastavilo i kad smo počeli surađivati od 2014. s filmom 'Life With Herman H. Rott' pa preko 'Manivalda' iz 2017. koji smo radili s National Film Board of Canada pa sve do 'Toomas ispod doline divljih vukova' koji se nadovezuje na Manivalda, jer prati lik kojeg smo uveli u Manivaldu," rekao je Draško Ivezić koji supotpisuje scenarij i animaciju, daje glas i producira film. 

"Ova online premijera je kruna festivalske distribucije na 140 festivala na kojem je film dobio 12 nagrada. Cilj nam je da emancipiramo animaciju za odraslu publiku, jer se animirani film van festivalskih krugova još uvijek tretira kao nešto za djecu (ili kako su sugerirali na ovogodišnjim Oskarima, animacija je nešto što roditelji moraju istrpiti zbog njihove djece)", dodaje Ivezić te otkriva daljnje planove za likove i priče nastale u suradnji s Chintis. 

"Cilj je razviti televizijsku seriju za odrasle, na čemu upravo radimo u Francuskoj gdje smo se privremeno preselili. 'Manivald i apsint zečevi' bit će serija od 10 epizoda od 25 minuta i trenutno gledamo s kojim nakladnikom ćemo financirati proizvodnju. Za razvoj serije smo već dobili potporu od programa MEDIA Kreativne Europe i imamo cijeli paket spreman, od vizualnog materijala i priča. Sada treba biti strpljiv i vidjeti tko će prvi pokazati ozbiljan interes," zaključuje koautor i producent filma.

Glavni lik kratkometražnog animiranog filma Toomas ispod doline divljih vukova je privlačan vuk Toomas koji, nakon što izgubi posao, radi kao žigolo da uzdržava obitelj, pri čemu prešućuje svojoj supruzi gubitak posla. Njegova supruga Viivi također skriva tajnu: pohađa skupi seminar za osnaživanje žena koji uključuje šibanje muških robova.

Film, koji je svjetsku premijeru imao u konkurenciji Annecyja, režirala je Chintis Lundgren, koja s Draškom Ivezićem potpisuje i scenarij. Oboje likovima u filmu daju i glas, uz Leona Lučeva, Dražena Šivaka i Lee Delong. Osim Chintis i Draška, na animaciji je radio i Darko Vidačković. Za glazbu je bio zadužen Terence James Dunn, a za dizajn zvuka Pierre-Yves Drapeau. Video koji prati kreativni proces iza nastajanja Toomasa možete pogledati na ovoj poveznici

Toomas ispod doline divljih vukova nastaje u produkciji Chintis Lundgreni Animatsioonistuudio iz Estonije, Jadranska animacija - Adriatic Animation iz Hrvatske i Miyu Productions iz Francuske te uz potporu Estonskog filmskog instituta, Estonskog kulturnog fonda, Hrvatskog audiovizualnog centra, Arte France i CNC-a. 

Naslovne fotografije: scene iz filma Toomas ispod doline divljih vukova

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.