Preskoči na glavni sadržaj

U plavetnilo odabran za Vimeo Staff Pick

Platforma Vimeo odabrala je višestruko nagrađivani kratkometražni igrani film U plavetnilo redateljice Antonete Alamat Kusijanović za Vimeo Staff Pick.

Vimeo svoju nagradu Staff Pick dodjeljuje izuzetnim ostvarenjima i na taj način odaje priznanje autoricama i autorima iz cijelog svijeta koji koriste platformu. Zaposlenici Vimea koji biraju videa za Staff Pick, godišnje izdvoje tek oko tisuću uradaka, od njih desetak milijuna koji su učitani na platformu. U plavetnilo Antonete Alamat Kusijanović sada je, stoga, dostupno na posebnom kanalu Staff Pick. Film je u nekoliko dana pregledalo više od 13 tisuća ljudi. 

Kratkometražni igrani film U plavetnilo svoju je svjetsku premijeru imao u programu Generation 14plus 67. Berlinalea (2017.) gdje je nagrađen posebnim priznanjem. Svoju regionalnu premijeru film je imao iste godine na 23. Sarajevo film festivalu, na kojem je osvojio Srce Sarajeva za najbolji kratkometražni film. Među brojnim priznanjima koje je film osvajao diljem svijeta, ističe se nominacija je za studentsku nagradu Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti. 

U plavetnilo je priča o trinaestogodišnjoj Juliji i njezinoj majci koje bježeći od obiteljskog nasilja dolaze na idilični otok gdje je Julija provela djetinjstvo. Film je nastao u produkciji filmske udruge Motion iz Hrvatske i slovenskog Blade Productiona. Scenarij potpisuje Antoneta Alamat Kusijanović, a koscenaristica je Christina Lazaridi. Glavne uloge tumače Gracija Filipović, Vanesa Vidaković Natrlin, Dominik Duždević, Andro Režić, Nataša Dangubić i Marija Kohn. Direktor fotografije je Marko Brdar, producenti su Barbara Vekarić Vlaho Krile (Motion) te Zoran Dževerdanović (Blade Production). Film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Slovenskog filmskog centra, a kao projekt je razvijan na Short Film Stationu u sklopu programa Berlinale Talents 2016.

Antoneta Alamat Kusijanović rođena je 1985. godine u Dubrovniku. Magistrirala je filmsku umjetnost na sveučilištu Columbia u New Yorku. Prva je Hrvatica primljena u cannesku rezidenciju Cinefondation na kojoj je nekoliko mjeseci radila na razvoju svog prvog dugometražnog igranog filma Murina. Film su kofinancirale i koproducirale producentske kuće Sikelia Prods. Martina Scorsesea i RT Features Rodriga Teixeire. Alamat Kusijanović prošle je godine pozvana u članstvo Američke akademije filmskih znanosti i umjetnosti. 

Naslovne fotografije: scene iz filma U plavetnilo

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.