Preskoči na glavni sadržaj

Tvrtka Martina Scorsesea Sikelia Prods. kofinancirat će i koproducirati film Murina Antonete Alamat Kusijanović

Portal Variety sinoć je objavio ekskluzivnu vijest da će producentske kuće Sikelia Prods. Martina Scorseseja i RT Features Rodriga Teixeire kofinancirati i koproducirati debitantski dugometražni igrani film Antonete Alamat Kusijanović Murina, čije bi snimanje trebalo početi u svibnju 2019. godine na lokacijama na hrvatskoj obali.

Antoneta Alamat Kusijanović prva je Hrvatica primljena u cannesku rezidenciju Cinéfondation, na kojoj je nekoliko mjeseci radila na razvoju svog prvog dugometražnog igranog filma Murina. Film je razvijala i u sklopu programa First Films First te Jerusalem Film Laba, a riječ je o obiteljskoj psihološkoj drami čija se radnja odvija tijekom četiri dana na jednom hrvatskom otoku i donekle nastavlja na onu višestruko nagrađivanog kratkometražnog igranog filma U plavetnilo. Povodom službene objave ulaska Martina Scorseseja u njen tim, mlada je dubrovačka redateljica u Cannesu kratko izjavila: 'Sretna sam, višegodišnji rad se isplatio!'

Glavnu ulogu u filmu nosi Gracija Filipović, a producentica je Zdenka Gold (Spiritus movens). 'Dugo smo kuhali, radili i razvijali Murinu, i došli smo do ovog izvrsnog rezultata. Svi smo jako sretni, no ovo je tek početak, pred nama je još jako puno posla. Vjerujem u Antonetu i tim koji smo okupili oko filma i nadam se da ćemo ispuniti sva očekivanja', rekla je Gold. Koproducent filma je i Danijel Pek (Antitalent).

Ni Daniel Rafaelić, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, nije krio oduševljenje sjajnim uspjehom Antonete Alamat Kusijanović u Cannesu, čije je 71. izdanje sinoć otvorio upravo Scorsese. 'Svaka filmska zajednica navikla je hvaliti samu sebe. No kad vas profesionalnim blagoslovom pospe onaj koji to ne mora, to je onda najveće priznanje. Imati Martina Scorsesea u našoj filmografiji, baštiniti njegov talent kako bi se odnjegovao onaj novi, Antonetin, ponovno pokazuje da hrvatski film ima najveće uspjehe ako, da parafraziram Maestra Scorsesea, iza sebe ima Doba nevinosti, a čuva se Vuka s Wall Streeta.', izjavio je Rafaelić.

Antoneta Alamat Kusijanović rođena je 1985. godine u Dubrovniku. U svojim filmovima tematizira tamnu stranu strasti, obiteljska ograničenja i opasnost koju donose tajne. Magistrirala je filmsku umjetnost na Sveučilištu Columbia u New Yorku.

Sikelia Prods. i RT Features osim Murine sufinancirat će te koproducirati i debitantski dugometražni igrani film Port Authority Danielle Lessovitz, o čemu više možete pročitati u Varietyjevom članku koji je dostupan ovdje. Ove dvije tvrtke surađuju od 2014. kako bi zajedno otkrivale mlade talente iz cijeloga svijeta. 'Udružili smo snage s RT Features kako bismo proširili autentične i uzbudljive nove izričaje u kinematografiji. Danielle i Antoneta snažno utjelovljuju taj duh kroz svoje jedinstvene vizije. Iznimno nam je drago što njihove nadahute priče donosimo zaljubljenicima u film širom svijeta', rekli su Martin Scorsese i Emma Tillinger Koskoff.

Naslovna fotografija: Antoneta Alamat Kusijanović
(*autorica fotografije je Maja Medić)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.