Preskoči na glavni sadržaj

U plavetnilo osvojilo Srce Sarajeva za najbolji kratkometražni film

Kratkometražni igrani film U plavetnilo redateljice Antonete Alamat Kusijanović nagrađen je Srcem Sarajeva za najbolji kratkometražni igrani film. Osim toga posebno priznanje dobio je dokumentarni film Dom Zdenka Jurilja, manjinska hrvatska koprodukcija Muškarci ne plaču osvojila je Nagradu mlade publike, dok je partnersku nagradu 23. SFF-a osvojio naslov Kada dođu divlje svinje Biljane Tutorov, također manjinska hrvatska koprodukcija. Podsjetimo i kako je na radionici Docu Rough Cut Boutique, koja se održala u sklopu 23. Sarajevo Film Festivala, dugometražni dokumentarni film u razvoju Srbenka redatelja Nebojše Slijepčevića dobio tri od ukupno pet dodijeljenih nagrada.

Nakon nedavne nominacije za studentsku nagradu Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti u kategoriji naboljeg igranog filma, novo priznanje za mladu redateljicu stiže iz Sarajeva gdje je za svoj debitantski film U plavetnilo osvojila Srce Sarajeva za najbolji kratkometražni igrani film uz novčanu nagradu u iznosu od 2.500 eura. Glavnu nagradu redateljici Antoneti Alamat Kusijanović dodijelio je žiri u sastavu: Igor Drljača (redatelj i scenarist), Milica Tomović (redateljica) i Florian Weghorn (voditelj programa Berlinale Talents). Podsjetimo, film je svjetsku premijeru imao u programu Generation 14plus ovogodišnjeg Berlinalea gdje je nagrađen posebnim priznanjem, a na Međunarodnom festivalu kratkoga filma u Oberhausenu osvojio je nagradu mladog žirija. Prikazivanje u Sarajevu ujedno je bila i regionalna premijera filma. 

U sklopu natjecateljskog programa dokumentarnog filma svjetsku je premijeru imao domaći naslov Dom redatelja Zdenka Jurilja nastao u produkciji Hrvatskog filmskog saveza (bosanskohercegovački koproducent je producentska kuća Kadar iz Širokog Brijega). Film je osvojio posebno priznanje žirija u sastavu: Claas Danielsenglavni (izvršni direktor filmskog fonda 'Mitteldeutsche Medienfoerderung GMBH'), Gitte Hansen (zamjenica direktorice filmske kompanije 'First Hand Films' zadužena za međunarodnu prodaju i stručne usluge/distribuciju u Švicarskoj) i Želimir Žilnik (redatelj). U istom se programu također premijerno prikazao i film Kada dođu svinje redateljice Biljane Tutorov nastao u koprodukciji Srbije, Hrvatske i BiH (hrvatski koproducent je Kinematograf), a osvojio je jednu od partnerskih nagrada festivala - onu Europske dokumentarne mreže (EDC). 

Hrvatska manjinska koprodukcija i bosanskohercegovački kandidat za 90. nagradu 'Oscar' Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku, film Muškarci ne plaču, osvojio je pak Nagradu mlade publike (Young Audience Award). 

Srce Sarajeva za najbolji film otišlo je Strašnoj majci gruzijske redateljice Ane Urushadze, a najboljim je redateljem proglašen rumunj Emanuel Pârvu za film Meda ili ne tako sjajna strana stvari

Uz sve navedeno na ovogodišnjoj radionici Docu Rough Cut Boutique dugometražni dokumentarni film u razvoju Srbenka redatelja Nebojše Slijepčevića dobio je tri od ukupno pet dodijeljenih nagrada: HBO Adria koja donosi i novčani iznos od 2.000 eura, CAT&Docs nagradu (uz novčani iznos od također 2.000 eura) i nagradu Digital Cube koja uključuje postprodukcijske usluge u vrijednosti od 20.000 eura.

23. izdanje Sarajevo Film Festivala ove se godine u glavnom gradu BiH održalo od 11. do 18. kolovoza, a sve ostale informacije potražite na njegovim službenim stranicama

Naslovne fotografije: Antoneta Alamat Kusijanović; dodjela nagrada
(*fotografije su preuzete sa službene stranice SFF-a)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.