Preskoči na glavni sadržaj

Svjetske premijere filmova Radije bih bila kamen Ane Hušman i Bol Ivana Faktora na festivalu u Rotterdamu

Dokumentarno-eksperimentalni film autorice Ane Hušman, Radije bih bila kamen, uvršten je u glavnu natjecateljsku sekciju kratkometražnih filmova, Tiger Shorts, u sklopu kojeg će imati svjetsku premijeru, dok je posljednji film nedavno preminulog umjetnika Ivana Faktora, Bol, uvršten u sekciju Short & Mid-length. Međunarodni filmski festival u Rotterdamu se održava od 25. siječnja do 4. veljače 2024. godine. 

"Veseli me premijera filma u Rotterdamu i nadam se da je to prije svega znači dobru budućnost za film, lakšu distribuciju i prikazivanje. Filmove prije svega radimo da bi ih se gledalo, a kako eksperimentalni filmovi često odstupaju od ponuđenih festivalskih kategorija, produkcija je sve brojnija u kratkoj formi, a ukuse nije lako predvidjeti, drago mi je da se u ovom slučaju poklopilo," rekla je tim povodom autorica filma Radije bih bila kamen, Ana Hušman

Njen je film uvršten u glavni natjecateljski program posvećen kratkometražnim naslovima, Tiger Shorts, u sklopu kojeg će se prikazati uz još 26 uradaka iz cijeloga svijeta. 

Film Radije bih bila kamen kroz protagonistkinju Malu Jelu prepričava događaje koji su obilježili generaciju i odredili budućnost krajolika Like, zanemarenog i slabo naseljenog dijela Hrvatske. Životni uvjeti i događaji koji su odredili budućnost krajolika uvjetovali su i živote stanovnika, njihove samoće, odnose, mogućnosti, strepnje i nadanja. Mala Jela utjelovljuje više ženskih lica u obitelji koju dominantno čine žene: majku, baku, sestru, tetke.

Direktor fotografije je Ivan Slipčević, montažerka je Iva Kraljević, a za zvuk (dizajn i miks) i glazbu bio je zadužen Ivan Zelić, dok je zvuk snimala Ivna Jurković. Film je realiziran u produkciji Studija Pangolin, a producentica je sama autorica, Ana Hušman. Distributer je Bonobostudio. 

Osim toga, publici u Rotterdamu premijerno će se predstaviti i Bol, kratkometražni dokumentarno-eksperimentalni film multimedijalnog umjetnika Ivana Faktora, koji je preminuo u studenom ove godine. 

"Vijest da je Bol pozvana na IFFR iznimno je obradovala Ivana Faktora. Nažalost premjeru nije doživio. Nama koji ostajemo, želja je da čim više ljudi vidi njegov posljednji film. Teško je zamisliti bolju luku porinuća za Bol od Rotterdama," rekla je producentica filma Jelena Duh

Nakon postavljene dijagnoze i prvotnog straha od njezinog razvoja, Ivan Faktor odlučio je vlastito stanje s Parkinsonovom bolešću vizualizirati kamerom na mobitelu. Nakon 50 godina filmskog stvaralaštva, njegova strast prema umjetnosti i životu još uvijek je tu. Snima sebe, svoju ženu, dvorište, ulicu, atelje, a prije svega svjetlosne atrakcije u svojoj kući. Faktor bilježi svakodnevicu, ali remeti dnevnu strukturu intervenirajući u stvarnost pomoću svjetlosnih atrakcija ili optičkih prepreka poput vlastitih drhtavih prstiju. Intervencijama u dokumentarne situacije stvara iznenađujući unutarnji svijet umjetnika zatočenog u prostoru. 

Faktor je film režirao, snimio i za njega napisao scenarij. Zvuk i sliku montirao je Damir Čučić. Asistentica na montaži bila je Marta Bregeš, a asistent snimatelja Aleksandar Muharemović. Na obradi slike radio je Marinko Marinkić. Producentica filma je Jelena Duh, a film je realiziran pod okriljem kuće "Sve gore i gore". 

Sekcija Short & Mid-length nenatjecateljski je središnji dio festivala koji fokus stavlja na srednjometražne, kratkometražne eksperimentalne i umjetničke filmove te kratke narativne priče s jakim autorskim potpisom. 

Međunarodni filmski festival u Rotterdamu (International Film Festival Rotterdam - IFFR) jedan je od najvećih i najutjecajnijih filmskih festivala koji, osim što svake godine privlači desetke tisuća profesionalaca i posjetitelja, određuje buduće filmske trendove i otkriva filmaše na koje treba obratiti pažnju. Direktorica festivala od 2020. godine je Puljanka Vanja Kaluđerčić, a  jedan od selektora kratkometražnog programa je hrvatski filmaš Ivan Ramljak.

Sve detalje možete pronaći na službenoj stranici Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu. 

Naslovne fotografije: vizual Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu; prizori iz filmova Radije bih bila kamen i Bol

Nika Obučina na Rotterdam Labu 

Također, u industrijskom dijelu festivala, u sklopu radionice Rotterdam Lab namijenjene producentima / producenticama u usponu sudjelovat će producentica Nika Obučina (Antitalent).

Glavni cilj radionice je producentima/producenticama pružiti stručno usavršavanje u području financiranja filmova, prodaje i distribucije te im omogućiti međunarodno umrežavanje, a ove se godine odvija od 27. do 31. siječnja, u sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu (IFFR). 

Na Rotterdam Labu ove godine sudjeluje 71 producent iz 43 zemlje, a selekcija je nastala u suradnji s partnerskim organizacijama iz 43 zemlje, među kojima je i Hrvatski audiovizualni centar.  Popis svih sudionika možete pronaći na ovoj poveznici. 

Rotterdam Lab pokrenut je 2001. godine, a riječ je radionici za producente u usponu. Glavni cilj radionice je omogućiti producentima stručno usavršavanje u području financiranja filmova, prodaje i distribucije te im omogućiti međunarodno umrežavanje. 

Sudionici programa se usavršavaju kroz radionice, pitching, otvorene diskusije, individualno savjetovanje, panele i prezentacije koje vode stručnjaci iz raznih područja audiovizualnog sektora. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.