Preskoči na glavni sadržaj

Svečanim otvorenjem počeo 67. Pulski filmski festival

Do gotovo posljednjeg ispunjenog dostupnog mjesta, u subotu, 29. kolovoza u pulskoj Areni je otvoren 67. Pulski filmski festival. Nakon svečanosti otvorenja prikazana je hrvatska premijera filma Mare redateljice Andree Štake.

Nakon hrvatske i istarske himne, koje je uz gitarsku pratnju izveo Damir Kedžo, voditelji otvorenja Barbara Kolar i Duško Ćurlić uvodni govor prepustili su ravnateljici Festivala, Gordani Restović koja je zahvalila uzvanicima i publici na iskazanoj podršci te vjernom praćenju.   

Izaslanica predsjednika vlade Republike Hrvatske, ministrica kulture, Nina Obuljen Koržinek, zahvalila je prisutnima na podržavanju nacionalne kulture i našeg najstarijeg filmskog festivala. Istaknula je da je kulturni sektor najviše pogođen novonastalim okolnostima, no da je Hrvatska uspjela zadržati ljetni kulturni život, uz vjeru da će, s poduzetim mjerama Ministarstva kulture i uz poštivanje svih preporuka, i jesen biti kulturno bogata.

Za svečanog otvorenja dodijeljena je nagrada Marijan Rotar, koja nosi ime osnivača Pulskog filmskog festivala pa je sukladno tome ova nagrada namijenjena zaslužnicima koji uspješno spajaju film i Pulu. U ime Radio Pule, ovogodišnju nagradu preuzeo je Bruno Krajcar, urednik HRT – Radio Pule.  

Festival je službeno otvorio izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, posebni savjetnik za kulturu Zdravko Zima koji je istaknuo kvalitetu nad kvantitetom filmova i iskazao značaj Pulskog filmskog festivala za Hrvatsku kulturu u cjelini. "Pula je uvijek zrcalila društvenu zbilju. Da je to tako, svjedoči i brojka od šest filmova u Glavnom programu od kojih se tri bave feminističkom problematikom koja je danas vrlo aktualna," poručio je. 

Nakon svečanosti otvorenja prikazana je hrvatska premijera filma Mare redateljice Andree Štake. Osim Mare, u sklopu Natjecanja hrvatskog filma, u Areni će se još prikazati i Tereza37 Danila Šerbedžije, Glas Ognjena Sviličića, Mater Jure Pavlovića, Ideš?I dem! Ljube Zdjelarevića i Ribanje i ribarsko prigovaranje Milana Trenca

Uz to, ovogodišnja Pula donosi i deset manjinskih koprodukcija te crtane i kratke filmove, te 20 dokumentaraca, od kojih će četiri biti prikazana u Areni. Projekcija filmova iz ovogodišnjeg programa prikazuju se i u Kinu Valli i Istarskom narodnom kazalištu.

Pulski filmski festival se održava do 4. rujna, uz poštivanje epidemioloških mjera. Raspored projekcija i sve ostale detalje možete pronaći na službenoj stranici festivala

Naslovne fotografije: otvaranje Pulskog filmskog festivala
(autor fotografija: Pulski filmski festival)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.