Preskoči na glavni sadržaj

Studija za Gubilište: izložba Matije Debeljuha

Studija za Gubilište, nova je izložba Matije Debeljuha, koja nastaje kao vizualna bilješka za Gubilište – film u nastajanju. Trenutno u procesu realizacije kratki eksperimentalno-igrani film Matije Debeljuha, Gubilište temelji se na istoimenom romanu Mirka Kovača, čiji su motivi umjetniku služili kao literarni predložak.

Istražujući vremensku dimenziju, identitet subjekta, putovanje i sjećanje, narativ filma formira se kao mjesto susreta usložnjenih slojeva fikcije, kao prostor naglašene temporalnosti, a film poput alepha, kao da u jednoj točki sažima i reflektira projekcije prošlog, sadašnjeg i budućeg vremena. Ne radi se o uobičajenoj adaptaciji literarnog predloška, već o kompleksnim oblicima vizualnog prevođenja. Na taj način promišljanje ideje vremena, sjećanja i prošlosti funkcionira kao narativna konstrukcija podložna pojedinačnim preispitivanjima.

'Proširiti' i 'razlagati' referencijalne prostore filma ili videa uobičajena je praksa Matije Debeljuha. Rezultat je fragmentarno strukturiran rad u kojem umjetnik prezentira i čini vidljivom namjeru i atmosferu budućeg djela, otvarajući javnim izlaganjem uvid u istraživački put i različite faze procesa rada.

Središnji dio izložbe strukturira se oko elemenata cijevi građevinske skele koja definira prostor i skuži kao fizička i simbolička konstrukcija koja učvršćuje i povezuje dijelove video instalacije koja obuhvaća video zapise koji donose naznake atmosfere djela, a usmjereni su na reprezentaciju prostora, interijere i krajolik. To su video zapisi kraćeg trajanja strukturirani kao digresije, ili skice. Na njih se nadovezuju predmeti prikupljeni u vitrinu - bilježnica, crteži, skice ili rekviziti, koje Matija izlaže kao svoj mali 'kabinet čuda. *Branka Benčić, iz predgovora. 

Matija Debeljuh rođen je 1980. u Puli. Diplomirao je na Umjetničkoj Akademiji u Splitu Dizajn Vizualnih Komunikacija - Video Oblikovanje u klasi prof. Vlade Zrnića. Predstavljao je Hrvatsku na Bijenalu mladih umjetnika Europe i Mediterana. Do sada je izlagao na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Puli, Rovinju, Rijeci, Zagrebu, Sarajevu, Trstu, Ateni, Vilniusu, Briselu… Sudjelovao je na brojnim radionicama u Hrvatskoj i inozemstvu (Sarajevo Talent Campus, projekt Sarajevo Grad Filma i Berlinale Talent Campus). Eksperimentalni filmovi i video radovi Matije Debeljuha prikazivani su na međunarodnim festivalima gdje su osvojili i značajne nagrade. Film Gubilište realizira se u produkciji Kinematografa, producentica Dijana Mlađenović, u koprodukciji. 

Izložba u galeriji Apoteka u Vodnjanu (Trgovačka ul. 20) ostaje otvorena do 11. kolovoza, a sve ostale detalje potražite na ovoj poveznici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.