Preskoči na glavni sadržaj

Sigurno mjesto Jurja Lerotića nominirano za nagradu Goya Španjolske akademije filmske umjetnosti i znanosti

Višestruko nagrađivani dugometražni prvijenac redatelja Jurja Lerotića i producentice Miljenke Čogelje (Pipser), Sigurno mjesto, nominiran je za 38. nagradu Goya Španjolske akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji Najbolji europski film. Svečanost proglašenja pobjednika nagrade Goya održat će se u Valladolidu 10. veljače 2024. godine.

Nagrada Goya je najznačajnija španjolska nacionalna filmska nagrada koja se smatra španjolskim ekvivalentom američkog Oscara. Dodjeljuje se od 1987. godine, a od 1992. godine uvedena je i u kategoriji Najbolji europski film. 

Osim Sigurnog mjesta, u kategoriji Najbolji europski film za 38. nagradu Goya, nominirano je još samo četiri naslova: Aftersun (Charlotte Wells), Anatomija pada (Justine Triet), Osam planina (Felix van Groeningen) i Zakon zbornice (İlker Çatak). 

Popis nominiranih filmova za nagradu Goya možete pronaći na ovoj poveznici

Podsjetimo, Sigurno mjesto nominirano je i za Europsku filmsku nagradu u kategoriji Europsko otkriće (European Discovery).

Film je svoj put započeo svjetskom premijerom na Filmskom festivalu u Locarnu prošle godine, gdje je osvojio čak tri nagrade (najbolja režija, glumac i debitantski film), a regionalnu je imao na Sarajevo Film Festivalu, gdje je osvojio četiri nagrade (od kojih čak dva Srca Sarajeva: za najbolji film i najbolju mušku ulogu). Na domaćem terenu ovjenčao se, između ostalog, i Zlatnim arenama na Pulskom filmskom festivalu (za režiju Jurju Lerotiću, za najboljeg glavnog glumca Goranu Markoviću i za fotografiju Marku Brdaru) te nacionalnom godišnjom nagradom Vladimir Nazor za najbolje ostvarenje u području filmske umjetnosti (Juraj Lerotić). 

Sigurno mjesto bio je i prošlogodišnji hrvatski kandidat za nagradu Oscar. Film je dosad prikazan na više od 70 festivala, a sveukupno broji čak 53 nagrade i priznanja. 

Sigurno mjesto je priča o nemoći pacijenta, obitelji i čitavog zdravstvenog sustava pred razornom snagom duševne bolesti, ali i s upornom, nepokolebivom silom bezuvjetne ljubavi. Radnja filma temelji se na osobnom iskustvu redatelja i scenarista Jurja Lerotića koji ujedno u filmu igra i glavnu ulogu. Pored njega, glavne uloge u filmu nose Snježana Sinovčić Šiškov i Goran Marković. 

Film je realiziran u produkciji kuće Pipser, producentica filma je Miljenka Čogelja, dok su hrvatski koproducenti Zelena zraka (Saša Ban i Nevenka Sablić), a pridruženi producent slovenska produkcija December (Vlado Bulajić i Lija Pogačnik). 

Hrvatskog kandidata (Sigurno mjesto) za nagradu Goya izabralo je Hrvatsko društvo filmskih djelatnika.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.