Preskoči na glavni sadržaj

Sigurno mjesto hrvatski kandidat za 38. nagradu Goya Španjolske akademije filmske umjetnosti i znanosti

U ponedjeljak, 10. srpnja, devet članova Komisije Hrvatskog društva filmskih djelatnika tajnim je glasovanjem u 1. krugu natpolovičnom većinom odlučilo da će film Sigurno mjesto redatelja i scenarista Jurja Lerotića i produkcijske kuće Pipser biti predstavnik hrvatske kinematografije za 38. nagradu Goya Španjolske akademije filmske umjetnosti i znanosti.

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika (HDFD) drugu godinu zaredom bira hrvatskog kandidata za nagradu Goya Španjolske akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji Najbolji europski film.

U ponedjeljak, 10. srpnja 2023. devet članova Komisije HDFD-a tajnim je glasovanjem u 1. krugu natpolovičnom većinom odlučilo da će film Sigurno mjesto redatelja i scenarista Jurja Lerotića i producentice Miljenke Čogelje (Pipser) biti predstavnik hrvatske kinematografije za 38. nagradu Goya.

Na prestižnom filmskom festivalu u švicarskom Locarnu, gdje je film 2022. godine premijerno prikazan, osvojio je čak tri nagrade: za najbolju režiju, najboljeg glumca (Goran Marković) te nagradu za najbolji debitantski dugometražni igrani film. Na Sarajevo film festivalu, film Sigurno mjesto osvojio je Srce Sarajeva za najbolji film i za najboljeg glumca (Juraj Lerotić). Također, osvojio je i nagradu CICAE koju dodjeljuje Međunarodna konfederacija umjetničkih kina za najbolji film te nagradu Cineuropa koju dodjeljuje istoimeni portal posvećen europskoj kinematografiji. Film je ovjenčan i glavnom nagradom na najbolji igrani film na Festivalu istočnoeuropskog filma u Cottbusu 2022. Također, uz brojne druge nagrade i priznanja, film Sigurno mjesto prošle je godine izabran za hrvatskog kandidata za 95. nagradu Oscar američke Akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji najbolji međunarodni film.

Nagrada Goya je najznačajnija španjolska nacionalna filmska nagrada koja se smatra španjolskim ekvivalentom američkog Oscara. Dodjeljuje se od 1987. godine, a od 1992. godine uvedena je i u kategoriji Najbolji europski film. Svečanost proglašenja pobjednika 38. nagrade Goya održat će se u Valladolidu 10. veljače 2024. godine.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.