Preskoči na glavni sadržaj

Sigurno mjesto Jurja Lerotića nominirano za Europsku filmsku nagradu

Višestruko nagrađivani dugometražni prvijenac redatelja Jurja Lerotića i producentice Miljenke Čogelje (Pipser) nominiran je za Europsku filmsku nagradu u kategoriji Europsko otkriće (European Discovery). Nagradu za "otkriće", odnosno za najbolji debitantski dugometražni film, dodjeljuje Europska filmska akademija, u suradnji s Međunarodnom federacijom filmskih kritičara - FIPRESCI. Dodjela Europskih filmskih nagrada održat će se 9. prosinca u Berlinu. 

Povjerenstvo sastavljeno od članova FIPRESCI-ja i stručnjaci koje je imenovala Europska filmska akademija odlučila je za Europsko otkriće godine (European Discovery - Prix FIPRESCI) nominirati šest dugometražnih igranih debitantskih ostvarenja.

Među njima je i film Sigurno mjesto redatelja i scenarista Jurja Lerotića.

Film je svoj put započeo svjetskom premijerom na Filmskom festivalu u Locarnu prošle godine, gdje je osvojio čak tri nagrade (najbolja režija, glumac i debitantski film), a regionalnu je imao na Sarajevo Film Festivalu, gdje je osvojio četiri nagrade (od kojih čak dva Srca Sarajeva: za najbolji film i najbolju mušku ulogu). Na domaćem terenu ovjenčao se, između ostalog, i Zlatnim arenama na Pulskom filmskom festivalu (za režiju Jurju Lerotiću, za najboljeg glavnog glumca Goranu Markoviću i za fotografiju Marku Brdaru) te nacionalnom godišnjom nagradom Vladimir Nazor za najbolje ostvarenje u području filmske umjetnosti (Juraj Lerotić). 

Sigurno mjesto bio je i prošlogodišnji hrvatski kandidat za nagradu Oscar. Film je dosad prikazan na 71 festivalu, a sveukupno broji čak 52 nagrade i priznanja

O pobjedniku kategorije Europsko otkriće odlučuju članovi Europske filmske akademije, a svečana dodjela Europskih filmskih nagrada održat će se u Berlinu, 9. prosinca

Popis nominiranih u kategoriji Europsko otkriće nalazi se na ovoj poveznici, a na službenoj stranici Akademije možete pronaći nominirane naslove u svim glavnim kategorijama. 

Sigurno mjesto je priča o nemoći pacijenta, obitelji i čitavog zdravstvenog sustava pred razornom snagom duševne bolesti, ali i s upornom, nepokolebivom silom bezuvjetne ljubavi. Radnja filma temelji se na osobnom iskustvu redatelja i scenarista Jurja Lerotića koji ujedno u filmu igra i glavnu ulogu. Pored njega, glavne uloge u filmu nose Snježana Sinovčić Šiškov i Goran Marković. 

Film je realiziran u produkciji kuće Pipser, producentica filma je Miljenka Čogelja, dok su hrvatski koproducenti Zelena zraka (Saša Ban i Nevenka Sablić), a pridruženi producent slovenska produkcija December (Vlado Bulajić i Lija Pogačnik). Više o filmu možete saznati na ovoj poveznici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.