Preskoči na glavni sadržaj

Sanja Iveković: 'Make Up - Make Down', video retrospektiva

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci od 26. studenog predstavlja video retrospektivu Sanje Iveković, jedne od najutjecajnijih i najpoznatijih suvremenih hrvatskih umjetnica. Čine ju antologijski video radovi  kojima je autorica stekla međunarodni ugled, pionirskim  videoumjetnosti kao i kritičkim propitivanjem društveno relevantnih tema poput identiteta i stereotipa rodne podjele te suptilnog nasilja masovnih medija i struktura moći. 

Riječ je o prvoj umjetničinoj video retrospektivi u Hrvatskoj koja će javnosti omogućiti sustavan pregled njezinog opusa, dotičući navedene teme u kontekstu širih umjetničkih i društvenih zbivanja od sredine sedamdesetih do recentne povijesti.

Okosnicu retrospektive čini 12 video radova iz fundusa Muzeja moderne i suvremene umjetnosti koji se nadopunjuju radovima iz drugih domaćih i inozemnih kolekcija kao i iz osobnog arhiva umjetnice. Također, kao paralelan segment izložbe, planiran je bogat filmski program u Art-kinu Croatia, s prvim programom već u subotu, 27. studenog.

Izložba Make Up – Make Down posuđuje naslov ranog video rada Sanje Iveković, naznačujući metodu kojom se u prostoru izložbe okupljaju i grupiraju radovi. Zajedničko im je zanimanje za govor u prvom licu, intermedijski dijalog, demontaža složenog odnosa privatnog i javnog. 

Smještena u trokutu između politike reprezentacije, feminističke intervencije i medija, umjetnica  svoju političnost iskazuje medijskim prikazivanjem vlastitog (ženskog) lica, prihvaćajući novi medij videa kao saveznika u kritici postojećih kodova i afirmaciji novog jezika pokretnih slika. U tom je smislu videoumjetnost Sanje Iveković s jedne strane neodvojiva od performansa, a s druge od razvoja međunarodnih mreža/veza umjetnika, cirkulacije umjetničkih radova te ideja i umjetnika u pionirskoj fazi razvoja, donoseći pitanja koja se otada do danas neprestano aktualiziraju.

Izložba će biti otvorena do 5. veljače 2022. godine, radnim danom od 12 do 19, subotom i nedjeljom od 12 do 17 sati. Ponedjeljkom i praznikom je zatvorena. 

Kustosice: Branka Benčić i Sabina Salamon
Kustosica filmskog programa: Tanja Vrvilo
Vizualni identitet i postav: Oaza

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.