Preskoči na glavni sadržaj

Samostalna izložba radova Tomislava Gotovca u Berlinu

Samostalna izložba radova Tomislava Gotovca otvorena je ovih dana u Galeriji Gregor Podnar u Berlinu. Izložba pokazuje reprezentativni izbor njegovih umjetničkih aktivnosti u različitim medijima i pokriva opsežni opus koji se kontinuirano odvijao od početka šezdesetih godina prošlog stoljeća sve do kraja umjetnikovog života. 

Gotovac je autor brojnih eksperimentalno-dokumentarnih filmova, a širem krugu publike poznat je kao pionir radikalnih akcija i performansa. Naslov izložbe 'Circles' (Krugovi) referira se na strogu strukturu Gotovčevih radova, posebno na filmove. Izabrana su tri filma koji predstavljaju važne etape u njegovoj karijeri: Kružnica (Jutkevič – Count), 1964., Glenn Miller 1. (Srednjoškolsko igralište 1.), 1977., i Glenn Miller 2000, realiziran 2000. godine. Svaki od ovih filmova sjajan je primjer pažljivo planiranog koncepta, kružne forme kao izabrane strukture i motiva/prizora koji je prepušten slučaju.

Osim filmova, izložba pokazuje radove izvedene u drugim medijima, poput fotografija, kolaža, frotaža i objekata, čime je naglašena izrazita multimedijalnost Gotovčevog opusa. Sam autor govorio je da njegov život i umjetnost karakteriziraju dvije stvari: prvo, gledanje i prikupljanje; i drugo, potraga za značenjem i idejom.

Sve to vidljivo je i na izložbi u Berlinu. Uz više ready-made objekata koje je zagrebačka publika imala priliku vidjeti na izložbi u Institutu za suvremenu umjetnost početkom godine, za ovu priliku po prvi put se u javnosti pokazuje neki kolaži i dva frotaža realizirana 1994. godine tijekom Gotovčevog boravka u Splitu. Time se Gotovčev opus stalno aktualizira i upotpunjava manje poznatim ili  nikad izlaganim radovima.

Izložba u Berlinu (čiji je kustos Darko Šimičić) ostaje otvorena do 5. studenog 2016. godine, a sve ostale detalje potražite ovdje

Inače, galerija Gregor Podnar jedna je od najuglednijih berlinskih galerija koja ima respektabilnu internacionalnu poziciju na galerijskoj sceni. Među umjetnicima koje galerija izlaže i zastupa nalaze se internacionalno poznati umjetnici  poput grupe IRWIN, Ion Grigorescu, Dan Perjovschi, Irma Blank i Vadim Fishkin, a među njima su i istaknuti hrvatski umjetnici Goran Petercol, Goran Trbuljak i Julije Knifer.

Izložba u Berlinu je realizirana u suradnji s Institutom Tomislav Gotovac koji je osnovan radi  čuvanja, stručne obrade, prezentacije i promocije umjetnikovog opusa. Gotovčevi filmovi prikazuju se zahvaljujući višegodišnjoj suradnji s Hrvatskim filmskim savezom.

Programi Instituta Tomislav Gotovac u 2016.  godini realizirani su uz financijsku podršku  Erste Foundation, Beč. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.