Preskoči na glavni sadržaj

Raspisan poziv Ministarstva kulture za dostupnost kulturnih sadržaja osobama s invaliditetom te djeci i mladima s teškoćama u razvoju

Ministarstvo kulture raspisalo je po prvi puta javni poziv za programe koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju, a koji se odnose na područje vizualnih umjetnosti, audiovizualnih djelatnosti, izvedbenih umjetnosti, knjige i književnosti i kulturne baštine.

Ministarstvo kulture prošlog je tjedna predstavilo i raspisalo novi javni poziv – za predlaganje programa koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju u Republici Hrvatskoj u 2020. godini, povodom čega je održana i konferencija za medije, u Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Poziv koji se po prvi puta raspisuje predstavile su ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Republike Hrvatske Anka Slonjšak, a prisustvovale su načelnica Sektora za razvoj kulture i umjetnosti Nevena Tudor Perković, zamjenica pravobraniteljice Mira Pekeč Knežević i koordinatorica Poziva Tatjana Aćimović.

Ministrica je istaknula da i resor kulture sudjeluje u provođenju Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2017. do 2020. Vlade Republike Hrvatske s nekoliko mjera koje se kontinuirano provode te da je Ministarstvo kulture uočilo potrebu za raspisivanjem upravo ovakvog Poziva koji ima cilj omogućavanje pristupa i dostupnosti kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom te za djecu i mlade s teškoćama u razvoju.

Pravo podnošenja prijave na temelju ovoga Poziva imaju organizacije civilnog društva (umjetničke organizacije, zaklade i udruge koje djeluju u području kulture i umjetnosti i socijalne djelatnosti) koje imaju sjedište i obavljaju djelatnosti na području Republike Hrvatske, a financiraju se programi visoke kvalitete i profesionalnih standarda koji osiguravaju ravnopravno uživanje u kulturi osobama s invaliditetom i djeci i mladima s teškoćama u razvoju, dostupnost i pristup kulturnim sadržajima – i to programi u području vizualnih umjetnosti, audiovizualnih djelatnosti, izvedbenih umjetnosti, knjige i književnosti i kulturne baštine.

Ciljevi Poziva su povećanje prilagođenih kulturnih sadržaja, uspostavljanje novih modela pristupa i dostupnosti kulturnih sadržaja, poticanje povezivanja i partnerske suradnje organizacija civilnog društva koje djeluju u području kulture i umjetnosti i organizacija koje djeluju u području socijalne djelatnosti, poticanje povezivanja i partnerske suradnje organizacija civilnog društva  iz područja kulture i umjetnosti kao i iz područja socijalne djelatnosti s ustanovama u kulturi te promicanje i jačanje vidljivosti vrijednosti ravnopravnog pristupa i dostupnosti kulture za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju.

Poziv je otvoren do 4. travnja 2020. godine. Osigurana su sredstva u iznosu od 2 milijuna kuna. Najniži iznos potpore koji se može dodijeliti je 20.000,00 kuna, a najviši iznos je 200.000,00 kuna.

Ministrica je također istaknula kako je plan tijekom sljedeće dvije do tri godine pratiti realizaciju programa kao i potrebe te prilagođavati poziv, s ciljem da postane redoviti natječaj Ministarstva kulture. Najavila je i kako je u pripremi drugi ciljani poziv koji će biti usmjeren na investicijsku potporu kulturnim ustanovama kako bi se omogućio pristup osobama s posebnim potrebama i kako bi se u suradnji s lokalnom samoupravom krenulo u prilagodbu kulturnih prostora.

Više informacija možete pronaći u najavi raspisivanja te na ovoj poveznici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.