Preskoči na glavni sadržaj

Održan stručni panel o dostupnosti audiovizualnih sadržaja osobama sa senzornim oštećenjima

Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator u sklopu 11. Festivala prava djece organizirala je stručni panel 'Pristup i dostupnost kulturi – Kako omogućiti dostupnost audiovizualnih sadržaja djeci i odraslima sa senzornim oštećenjima' na kojem su sudjelovali državni tajnik Ministarstva kulture Krešimir Partl, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich te umjetnička direktorica Festivala prava djece Tatjana Aćimović.

Događanje, koje je moderirao trener iz područja medijske pismenosti, Domagoj Morić, otvorila je voditeljica odjela za komunikacije, partnerstva i mreže Europske komisije u Hrvatskoj Lana Zeković, koja je istaknula da je Europski parlament 2018. godine usvojio novu Direktivu o audiovizualnim medijskim uslugama, koja uključuje i obvezne odredbe o pristupačnosti osobama s invaliditetom te bi u skoroj budućnosti trebalo biti više titlova za gluhe i nagluhe, audiodeskripcija za slijepe i slabovidne te prijevodi i tumačenja na hrvatski znakovni jezik u svim vrstama TV sadržaja u Hrvatskoj. Trenutno se u izradi nalazi i novi Zakon o elektroničkim medijima, po kojemu su svi televizijski i nakladnici medijskih sadržaja dužni, korištenjem proporcionalnih mjera, svoje usluge učiniti pristupačne osobama s invaliditetom. Obveza je i uključiti osobe s invaliditetom u izradu prijedloga Zakona. 

Državni tajnik Krešimir Partl istaknuo je upravo tu obvezu te kako je regulatornom tijelu dana zadaća da potiče pružatelje da razviju akcijske planove o pristupačnosti, dok je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičevič poručila kako 'Konvencija o pravima djeteta posebno naglašava kako zajednica treba razvijati pozitivno okruženje za dijete, a to znači osigurati svakom djetetu dostupnost usluga, informacija i sadržaja koji su važni za njegov razvoj – jednako i djeci s teškoćama u razvoju. Nažalost, djeca s teškoćama često nailaze na prepreke u pristupu raznim slobodnim aktivnostima, rekreativnim i umjetničkim sadržajima. Zato je vrlo važno to što Festival o pravima djece organizira  upravo takve prilagođene, inkluzivne projekcije, s titlovima ili naracijom. Toga bi trebalo biti mnogo više i trebalo bi postati uobičajeno i široko dostupno da bi doista pridonijelo kvaliteti života djece s teškoćama u razvoju'.  

Svoja iskustva o nedostatku dostupnosti kulture osobama sa senzornim oštećenjima prenijeli su Branimir Šutalo, predsjednik Udruge slijepih Zagreb te Dijana Vincek iz Saveza gluhih i nagluhih Grada Zagreba.  

Suzana Ivančić, rukovoditeljica odjela Prilagodbe programa osobama s osjetilnim teškoćama s HRT-a, Antonio Pavlović, direktor Centra za audiodeskriptivne djelatnosti i promicanje dostupnosti kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom, Mirjana Juriša, direktorica Saveza gluhih i nagluhih Grada Zagreba te Mateja Vodeb, voditeljica Službe za dostupnost programa s RTV Slovenije predstavili su iskustva i primjere dobre prakse u Hrvatskoj i u Sloveniji. 

Tijekom panela, prikazao se isječak iz filma Uzbuna na zelenom vrhu s audiodeskripcijom i standardiziranim titlovima za gluhe, kao primjer adekvatne prilagodbe audiovizualnog sadržaja. 

Tema panela proizašla je iz rada udruge Alternator, koja je glavni organizator Festivala prava djece, na prilagodbi audiovizualnog sadržaja za djecu i odrasle osobe s oštećenjem vida ili sluha. Festival prava djece jedini je u potpunosti inkluzivan filmski festival u Hrvatskoj, samo ove godine tijekom festivala prilagodilo se čak 23 kratkometražnih i 6 dugometražnih filmova djeci sa senzornim oštećenjima. 

'Iako je dio kina i kazališta u Gradu Zagrebu i ostatku Hrvatske dostupan osobama s tjelesnim invaliditetom, filmovi i kazališne predstave koji se tamo prikazuju i izvode skoro su apsolutno nedostupni osobama s oštećenjima vida i sluha, zbog činjenice da za njih nisu prilagođeni. Pravo osoba s invaliditetom, da kao pojedinci budu u potpunosti uključeni u društvo, ovisi upravo o tome mogu li sudjelovati u kulturnim aktivnostima u svojoj sredini. Nadamo se da će proizvođači i televizije što više koristiti metode prilagodbe sadržaja kako bismo imali u potpunosti uključeno i ravnopravno društvo', poručili su iz udruge Alternator.  

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.