Preskoči na glavni sadržaj

U Splitu održan Zimski sajam filma

U splitskoj Kinoteci Zlatna vrata od 12. do 14. veljače 2020. godine održan je Zimski sajam filma, polugodišnja smotra nezavisnih kinoprikazivača koji djeluju kroz Hrvatsku mrežu nezavisnih kina.

Sajam filma otvoren je uz pozdravne govore splitskih domaćina - Alena Munitića, direktora Festivala mediteranskog filma Split i ujedno predsjednika Kino mreže te Danijele Ćukušić, ravnateljice Centra za kulturu i obrazovanje Zlatna vrata te kratko obraćanje ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra Chrisa Marcicha. Uz to, u ime grada Splita Zimski sajam filma je podržala i otvorila dogradonačelnica Jelena Hrgović-Tomaš

Prvog dana Sajma održan je okrugli stol pod nazivom “Digitalizacija i investicije: jučer, danas, sutra”. Sudionici su bili Chris Marcich, ravnatelja HAVC-a, Krešimir Partl, državni tajnik iz Ministarstva kulture, te Igor Rahelić iz tvrtke DCINEX, a moderator okruglog stola bio je Alen Munitić.

Partl je u ime Ministarstva kulture istaknuo važnost procesa digitalizacije te naglasio važnost partnerstva s Kino mrežom i HAVC-om u dosadašnjem i budućem procesu. Uz investicijske ugovore jako su važni i programski ugovori, naglasio je Partl. Marcich je, pak, istaknuo kako su programski ugovori okosnica partnerstva HAVC-a i Kino mreže. Poštivanje preuzetih programskih obveza od strane kinoprikazivača je od javnog interesa, složili su se svi sudionici okruglog stola.

Igor Rahelić se sa stajališta tehničkog stručnjaka osvrnuo na probleme digitalizacije, nastojeći predvidjeti smjer kojim će se digitalizacija kretati u budućnosti. Istaknuo je kako je Hrvatska na prvom mjestu među susjednim zemljama po pitanju broja digitaliziranih kina, no također je upozorio kako tehnologija zahtjeva odgovoran način i brigu te najavio potencijalnu potrebu za nabavom tehnologije novije generacije trajanja. 

Krešimir Partl je istaknuo kako se u suradnji s HAVC-om i Kino mrežom krenulo u dubinsku analizu stanja kako bi se stvorio okvir za nastavak funkcioniranja u novim tehnološkim okolnostima, naglasivši nezaobilaznu važnost suradnje s jedinicama lokalne samouprave koje moraju prepoznati važnost kina za kulturnu sliku određenog kraja.

Drugi dan Sajma održan je okrugli stol pod nazivom “Kino-pravda: osigurajmo jednakopravnu dostupnost audiovizualnih sadržaja osobama oštećena vida i sluha”. Sudionici su bili Tatjana Aćimović iz Udruge Alternator i Festivala prava djece, Svjetlana Marijon iz Udruge Zamisli, Antonio Pavlović iz Centra za deskripciju te Alen Munitić iz Festivala mediteranskog filma Split. Okrugli stol je moderirao i u njemu sudjelovao Uroš Živanović, voditelj HAVC-ovog Projekta filmske pismenosti, aktivnosti kojega se uz filmsko obrazovanje odnose i na ovo područje audiovizualne kulture. 

Nastojeći približiti iskustvo gledanja filma iz perspektive slijepih i slabovidnih osoba, Antonio Pavlović  je  istaknuo je kako je Hrvatska prva zemlja u svijetu koja je u ovaj proces aktivno uključila slijepu osobu u suradnju s dramaturgom. Velika važnost obrade leži na narativnom dijelu i načinu na koji se on prezentira, naglasio je gdin Pavlović, jer audiodeskriptor ne smije glumiti, već mora imati jasnu mjeru da dopusti filmu da sam prenese atmosferu. 

Tatjana Aćimović osvrnula se na probleme pri audiodeskripciji, ponajviše u slučaju kad filmovima dominiraju brzi dijalozi te nagla izmjena kadrova, što jako otežava praćenje i obradu filma. Također, spomenut je i problem cenzure i nužnost da se, što će postati standardna praksa, prije obrade scenarij pošalje na analizu kako bi se više pažnje posvetilo ključnim točkama u priči. Alen Munitić nastupio je iz pozicije kinoprikazivača istaknuvši primjer dobre prakse iz Nizozemske koja znatno ulaže u adaptaciju filmova omogućujući participaciju svakom korisniku u redovitoj kinopredstavi te se time vode u projektu prilagođenih projekcija koje FMFS od jeseni provodi u suradnji s Kinotekom Zlatna vrata. Svjetlana Marijon, iz perspektive višegodišnjeg rada udruge Zamisli u području prilagode, napomenula je kako je tehnički aspekt u adaptaciji filmova za gluhe/slijepe krucijalan. Pozdravila je stoga mogućnost organizacije stručnih skupova za kinooperatere, koju je najavio Uroš Živanović, kako bi se zajedničkim snagama pronašla najbolja tehnička rješenja adaptacije filmova. 

Također, uz spomenuta dva okrugla stola na Sajmu je održano stručno predavanje o postojanju obveza kinoprikazivača o plaćanju PDV-a na besplatne ulaznice i besplatno ustupanje prostora kinodvorana, skupština Kino mreže gdje su usvojena izvješća za prethodnu godinu i usvojeni planovi za 2020. godinu te tradicionalno predstavljanje distributerskih novina za narednu sezonu proljeće / ljeto 2020. 

Kinoprikazivači su također imali priliku pogledati domaće filmove koji u narednom razdoblju kreću u redovnu distribuciju, pa su tako u popratnom programu Sajma prikazani naslovi Mater Jure Pavlovića i Ribanje i ribarsko prigovaranje Milana Trenca, kao i izbor kratkometražnih filmova koji će se u Kino mreži odvijati u programu Kratki umjesto reklama.

Sajam filma pruža priliku filmskim profesionalcima da se povežu kroz dijalog, razmjenu iskustava i umrežavanje te posljedično tome nastave svoje djelovanje u željenom smjeru, uz punu institucionalnu podršku HAVC-a i Ministarstva kulture.

Zimski sajam filma održan je u organizaciji Kinoteke Zlatna vrata, Festivala mediteranskog filma Split te Hrvatskog audiovizualnog centra.

Naslovne fotografije: Zimski sajam filma
(*autorica fotografija je Glorija Lizde)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.