Preskoči na glavni sadržaj

Proglašeni pobjednici 5. Festivala Novih

Na 5. Festivalu Novih, međunarodnom festivalu dokumentarnog filma koji je održan od 15. do 21. lipnja u Slavonskom Brodu, prema odluci žirija pobjedio je film Izgubljeno dugme, redatelja Roberta Bubala, Marija Vukadina i Renata Tonkovića, a u produkciji Kadra, Olimpa i One Sanda. 

Izgubljeno dugme uzbudljiva je biografska priča o Goranu Ipi Ivandiću, tragičnom bubnjaru najvećeg rock sastava bivše Jugoslavije – Bijelog dugmeta. Njegova slava prekinuta je na vrhuncu karijere, kada mu je policija u bubnjevima pronašla hašiš i strpala ga u zatvor na dvije i pol godine. Ta ga je brutalna kazna emotivno i psihički uništila, pa je Ipe nakon zatvora upadao iz jedne krize u drugu. Zadužio se kod lihvara, krenuo u poslove u kojima je sve izgubio, a njegovu dramu okončala je misteriozna smrt u Beogradu. Tajna njegove smrti nikada nije razjašnjena. Službeno, Ipe se ubio skokom s osmog kata hotela Metropol. Neslužbeno, Ipe je ubijen.

Nagradu publike odnio je film Brod se brani, ljudi su tu, redateljice Ivane Imrešković, u produkciji SBTV. Riječ je o dokumentarnom filmu koji donosi kronološki pregled poplava koje su u svibnju 2014. godine pogodile Slavonski Brod i Brodsko-posavsku županiju. Kamerom su uhvaćeni trenuci obrane grada od nabujale Save kada su stotine Brođana u velikoj akciji zajedno sa stručnim službama Hrvatskih voda, vojske i policije izgradnjom zečjih nasipa obranile grad od poplave.

Naslovna fotografija: pobjednici 5. Festivala Novih 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.