Preskoči na glavni sadržaj

Preminuo glumac Mladen Vasary

Kazališni, televizijski i filmski glumac Mladen Vasary preminuo je u Zagrebu, u 69. godini, nakon duge i teške bolesti. 

Mladen Vasary je rođen 1954. godine u slovenskoj Lendavi, a diplomirao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1976. godine. Završio je i privatnu školu francuskog glumca Jacquesa Lecoqa u Parizu, poznatog po fizičkom teatru.

Nastupao je u više zagrebačkih kazališta, od Teatra &TD, Knapa, Dramskog kazališta Gavella, Kazališta Trešnja, Komedije, ZKM-a, na Dubrovačkim ljetnim igrama, na Splitskom ljetu i posljednjih godina u Teatru Ulysses. Glumio je i u mnogim engleskim, njemačkim i francuskim kazališnim trupama ostvarivši veći broj uloga u djelima Shakespearea, Molièrea, Cervantesa i Aristofana. Vasary je 2016. godine dobio Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju sporednu mušku ulogu u drami ("Malo morgen", Kazalište KNAP). 

Mladen Vasary predavao je na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, a osim u kazalištu, nastupao je i na radiju te igrao u filmovima i TV serijama.

Domaća publika najviše ga pamti kao Peru iz dječjeg klasika Družba Pere Kvržice, filmske adaptacije istoimenog romana Mate Lovraka iz 1970. godine. 

Vasary je ostvario uloge i u mnogim drugim filmovima poput Kradljivac uspomena Vicka Ruića (2007.), Lea i Darija Branka Ivande (2011.), Horvatov izbor Eduarda Galića (1985.), Judita Marina Carića (1980.), Živi bili pa vidjeli Brune Gamulina i Milivoja Puhlovskog (1979.) i drugima. Svoj glas često je davao i animiranim likovima, među kojima su najpoznatiji Čarobnjakov šešir (1990.) i Čudesna šuma (1986.), a jedan od posljednjih filmskih angažmana bio mu je glas u prvom hrvatskom 3D animiranom filmu Cvrčak i mravica redatelja Luke Rukavine, koji će u domaća kina stići u siječnju 2023. godine. 

Mladen Vasary radio je i na mnogim hrvatskim sinkronizacijama inozemnih animiranih filmova: Petar Pan (2003.), Izbavitelji (2004.), Pinokio (2009.), Vrlo zapetlja priča (2010.), Mali šef (2017.), Čudesni park (2019.), Princeza Ema (2019.) i drugima. 

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izrazila je sućut obitelji u povodu odlaska Mladena Vasaryja, "jednog od naših najboljih glumaca, koreografa i pedagoga, naglasivši kako gotovo i nema zagrebačkog teatra s kojim Vasary nije surađivao". 

Naslovna fotografija: Mladen Vasary
(izvor fotografije: T portal)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.