Preskoči na glavni sadržaj

Lea i Darija

view in english
  • 2011.
  • DCP, 35 mm
  • boja
  • biografski, drama

Biografski film temeljen na istinitoj priči o Lei Deutch i Dariji Gasteiger, zvijezdama popularne dječje predstave Dječje carstvo koja se izvodila u Hrvatskom narodnom kazalištu za vrijeme Drugog svjetskog rata. Lea, iznimno popularna i talentirana glumica i plesačica, prozvana je hrvatskom Shirley Temple, a njezina najbolja prijateljica postaje Darija, također talentirana glumica u usponu. Lea je Židovka, a Darija je njemačkog podrijetla. Njihovo sretno djetinjstvo i nerazdvojno prijateljstvo prekinuto je s početkom progona Židova u Zagrebu, a zauvijek ih je razdvojio posljednji transport Židova za Auschwitz 1943. godine.

Režija
Branko Ivanda
Scenarij
Branko Ivanda
Kamera
Mirko Pivčević
Montaža
Marin Juranić
Scenografija
Ivo Hušnjak
Kostimografija
Barbara Bourek
Glazba
Alfi Kabiljo
Uloge
Klara Naka, Tamy Zajec, Zrinka Cvitešić, Sebastian Cavazza, Linda Begonja, Vedran Živolić, Ana Vilenica, Radovan Ruždjak, Branko Završan
Producentica
Lidija Ivanda
Produkcija
Ars Septima
Koprodukcija
Hrvatska radiotelevizija (HRT), Zagreb film (HR), ArtRebel9 (SI)

Branko Ivanda (1941.) kao redatelj djeluje više od 40 godina. Njegov rad uključuje televizijske filmove, serije i drame, glazbene i dokumentarne emisije, a katkad radi i za kazalište. Također se bavi pisanjem scenarija i eseja te povremeno režira reklame. Režirao je pet dugometražnih igranih filmova: Gravitacija ili fantastična mladost činovnika Borisa Horvata (1968.), Prijeki sud (1978.), Zločin u školi (1982.), Konjanik (2003.) te Lea i Darija (2011.). Njegovi TV i kino-filmovi prikazivani su na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim filmskim festivalima.

Katalog hrvatskih filmova

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.