Preskoči na glavni sadržaj

Praznik rada online: pet filmova o radu na stranicama HAVC-a

Predstojeći Praznik rada provedite uz stranice Hrvatskog audiovizualnog centra! Za produženi vikend od 1. do 3. svibnja na početnoj stranici HAVC-a (www.havc.hr) pogledajte pet zapaženih hrvatskih filmova koji nude različite poglede na rad i radništvo: Dragi Keno Natka Stipaničeva, Fibonaccijev kruh Danijela Žeželja, Jesam li sretna? Vanje Sviličić, Ljepotan Saše Bana i Ustaj, Miro, brzo, brzo! Petra Oreškovića.

Odabrani naslovi donose nekoliko insajderskih i razotkrivalačkih priča koja kroz različite forme, rodove i žanrove tematiziraju pitanja rada i radništva u suvremenom hrvatskom društvu.

Ljepotan Saše Bana smješten je na set jedne reklame, a govori o djevojci zaduženoj za bavljenje statistima, među kojima se nalazi i njezin dečko. Problem nastaje kada joj šef naredi da zgodne statiste stavi bliže kameri, a one manje lijepe na sam kraj grupe, jer njezin je dečko sve samo ne ljepotan.

Petar Orešković u Ustaj, Miro, brzo, brzo! kreće se u sličnom radnom miljeu, ali svoju inspiraciju pronalazi u dizajnu i koreografiji suvremenih poslovnih ureda. Oslanjajući se na komediju i slapstick, on govori o činovniku koji odluči promijeniti svoj život nakon što se zaljubi u djevojku koju je vidio na putu kući.

Prije nego je snimila Zagreb Cappuccino, Vanja Sviličić pažnju je domaće kritike i publike privukla svojim dokumentarnim filmom Jesam li sretna? S kamerom koja se nesputano kreće hodnicima jednog luksuznog zagrebačkog hotela, film nas uvodi u svakodnevicu živopisne skipine radnica.

Dragi Keno Natka Stipaničeva i Fibonaccijev kruh Danijela Žeželja predstavljaju animirane refleksije na rad. Dragi Keno ironična je priča o djevojci sa sela koja se u upušta u romansu s poduzetnikom iz grada, dok je Žeželjev poetski film sasvim drugačije intoniran, makar nas i on svojom pričom o pekaru podsjeća da čak i likovi u bajkama moraju raditi!   

Praznik rada online nastavak je inicijativa Ženijalni vikend online i Online maraton kratkometražnog filma, čiji je cilj omogućiti uvid u neke od najuspješnijih recentnih hrvatskih filmova koji su završili svoju festivalsku distribuciju. Pet filmova odabranih za Praznik rada online moći će se pogledati od ponoći s četvrtka na petak (1. svibnja) na početnoj stranici HAVC-a, koja će biti privremeno zamijenjena posebno dizajniranim korisničkim sučeljem. Filmovi će biti dostupni do nedjelje, 3. svibnja u ponoć.

Naslovne fotografije: scene iz filmova Fibonaccijev kruh, Jesam li sretna? i Ljepotan

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.