Preskoči na glavni sadržaj

Posljednja ambulantna kola Sofije osvojila nagrade u Bratislavi i Firenci

Dokumentarni film Posljednja ambulantna kola Sofije osvojio je još dvije nagrade: na Međunarodnom filmskom festivalu u Bratislavi osvojio je nagradu za najbolji dokumentarni film, a na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Firenci (Festival dei popoli) nagrađen je njegov redatelj Ilian Metev.

Posljednja ambulantna kola Sofije dokumentarni su film o jednoj od 13 ekipa hitne pomoći koji u glavnom gradu Bugarske nastoje biti na usluzi čak tri milijuna stanovnika. Film je uspješno prikazan i nagrađen na nizu festivala, uključujući i Cannes, Karlove Vary i DOK Leipzig, a njima su se nedavno pridružila još dva priznanja.

Na 14. izdanju Međunarodnog filmskom festivalu u Bratislavi Posljednja ambulantna kola Sofije osvojila su Nagradu za najbolji dokumentarni film, a na 53. izdanju Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Firenci (Festival dei popoli), inače najznačajnije talijanske manifestacije posvećene ovom filmskom rodu, redatelj Ilian Metev osvojio je Nagradu za najboljeg redatelja u vrijednosti od 3500 eura.

Posljednja ambulantna kola Sofije nastala su kao koprodukcija Bugarske, Hrvatske i Njemačke, hrvatski producent filma je Siniša Juričić iz producentske kuće Nukleus film, a film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. Spomenimo i to da su zahvaljujući brojnim uspjesima na međunarodnim festivalima Posljednja ambulantna kola Sofije uvrštena i u program Panorama – Best of Fests Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA), gdje se prikazuju filmovi koji su svojim uspjesima i generiranim interesom obilježili godinu.

Međunarodni filmski festival u Bratislavi održavao se od 9. do 15. studenog, Međunarodni festival dokumentarnog filma u Firenci od 10. do 17. studenog, a IDFA se održava od 14. do 25. studenog.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.