Preskoči na glavni sadržaj

Posljednja ambulantna kola Sofije nagrađena u Cannesu

Dokumentarni film Posljednja ambulantna kola Sofije redatelja Iliana Meteva čiji je hrvatski koproducent Siniša Juričić iz produkcijske tvrtke Nukleus film osvojio je France 4 Visionary Award u sklopu Tjedna kritike 65. Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu. 

France 4 Visionary Award uključuje 4000 eura koji se dodjeljuju redatelju i usluge promocije France 4 uoči i za vrijeme kinodistribucije u Francuskoj. O dobitniku nagrade odlučio je peteročlani žiri kojim je predsjedavala Céline Sciamma, a činili su ga mladi filmski kritičari Victor-Emmanuel Boinem (Belgija), Ryan Lattanzio (SAD), Bikas Mishra (Indija) i Kim Sehee (Južna Koreja). Dodjela nagrada je održana na završnoj večeri Tjedna kritike u četvrtak, 24. svibnja.

Sretni smo što je film doživio ovakvo priznanje jer je izboreno u sjajnoj konkurenciji i jer garantira da će film imati kino distribuciju u Francuskoj. Iskreno se nadamo da će film utjecati na zdravstvene politike u tranzicijskim zemljama, te da će naši junaci koji spašavaju živote usprkos uništenom zdravstvu u Bugarskoj napokon dobiti zasluženo priznanje za svoj rad, izjavio je producent Siniša Juričić.

Dokumentarni film o liječniku, medicinskoj sestri i vozaču jednih od 13 ambulantnih kola u višemilijunskoj Sofiji osvojio je nakon canneske premijere brojne pohvale filmskih kritičara – Ryan Lattanzio (Indiewire) najavljuje veliko filmsko otkriće  i film koji se osjeća u želucu, a Vladan Petković za Cineuropu piše o beskompromisnom filmu koji je ujedno i studija troje posvećenih profesionalaca koji osjećaju strast prema vlastitom poslu i cijelom čovječanstvu.

Posljednja ambulantna kola Sofije su njemačko-hrvatsko-bugarska koprodukcija koja je sufinancirana sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Filmskog fonda Bugarske, Film- und Medienstiftung NRW (Njemačka) i Impact Partners (SAD), uz financijsku potporu televizijskih kuća ARTE i WDR.

Tjedan kritike je natjecateljski program debitantskih filmova koji se održava u sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu. France 4 Visionary Award ujedinjuje entuzijazam žirija kojeg čine mladi filmofili iz cijelog svijeta i nadolazećih filmskih talenata. Grand prix Tjedna kritike dodijeljen je filmu Aquí y allá Antonia Méndeza Esparze (Španjolska / SAD / Meksiko).
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.