Preskoči na glavni sadržaj

Godišnja nagrada Albert Kapović uručena Siniši Juričiću

Godišnja nagrada Albert Kapović za izniman doprinos hrvatskoj kinematografiji dodijeljena je hrvatskom producentu Siniši Juričiću tijekom ceremonije otvaranja 10. Zagreb Film Festivala.

Povjerenstvo Hrvatske udruge producenata u sastavu: Vanja Jambrović, Marina Andree Škop, Vedran Mihletić, Ivan Kelava  i Hrvoje Osvadić,  temeljem prijedloga pristiglih od članova filmskih udruga,  odlučilo je da se nagrada Albert Kapović za izniman doprinos hrvatskoj kinematografiji ove godine po prvi put dodijeli – producentu. Prva nagrada Albert Kapović pripala je Martini Petrović, voditeljici MEDIA Deska Hrvatske, dok je prošle godine nagrađen ravnatelj Hrvatskog audiovizuanog centra Hrvoje Hribar.

Ove godine nagradu zasluženo prima diplomant prve generacije studenata produkcije, kolega Siniša Juričić, za izniman međunarodni angažman na budžetiranju i produkciji dokumentarnih filmova, a posebice za koproducentski rad na začudnom dokumentarcu Posljednja ambulantna kola Sofije, filmu koji je uz brojne smotre bio uvršten i u jedan od službenih programa ovogodišnjeg Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu. Domaći film rijedak je gost u službenim programima najprestižnijih svjetskih festivala, pa se sudjelovanje i uspjeh u  Cannesu može ocijeniti i kao bitan iskorak hrvatske kinematografije. Kolegi Siniši Juričiću od srca želimo da ga nagrada dodatno motivira na razvoju i produkciji novih intrigantnih filmskih priča koje će ponoviti ovogodišnji uspjeh, stoji u priopćenju Povjerenstva HRUP-a.

Zahvaljujem svojoj obitelji što me trpi, ali i još petero ljudi koji su pomogli velikom uspjehu mojeg filma. Vanji Sremac, Jadranki Hrgi, Ivani Ivišić, Sanji Ravlić iz Hrvatskog audiovizualnog centra te najhrabrijem i najluđem čovjeku naše kinematografije, koji je zaslužan zašto imamo audiovizualni centar kojim se ponosimo, Hrvoju Hribaru, izjavio je Siniša Juričić povodom primitka nagrade.

Siniša Juričić rođen je 1965. u Zagrebu. Diplomirao je glumu 1990., te produkciju 2009. godine na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Ustanovio je udrugu Nukleus 2003., Nukleus film Hrvatska 2009. i Nukleus film Slovenija 2012. godine. Radio je kao novinar, urednik i producent na Radiju 101, te je jedan od njegovih osnivača, kao i Omladinske televizije (OTV) gdje je radio kao producent i direktor programa. Tijekom Domovinskog rata radio je kao producent dokumentarnih programa i programa vijesti za Visnews (današnji Reuters TV), njemački ZDF, BBC radio i televiziju i NTV – najveću japansku privatnu TV mrežu.

Bio je dio BBC-jeva tima koji je producirao film Fighting the Peace, te osvojio godišnju britansku nagradu za najbolji dokumentarni film. Godine 1998. zajedno s redateljem Vinkom Brešanom producirao je 11-minutni film u tehnici 360 stupnjeva koji je predstavljao Hrvatsku u Lisabonu na izložbi EXPO 98. Film je pogledalo više od milijun gledatelja. Jedan je od osnivača i producenata zagrebačkog Kontrapunkt festivala koji je u 10 godina postojanja ugostio najveće svjetske nu-jazz izvođače.

Trenutni je fokus Siniše Juričića na produkciji filmova i na tome da se pomogne talentiranim filmskim djelatnicima iz jugoistočne Europe ostvariti puni međunarodni potencijal i priznanje. Strast mu je dokumentarni film, ali u pripremi su i dugometražni igrani, te prva cross-media produkcija. Filmovi koje je producirao nagrađivani su i financirani u zemlji i izvan nje, a među novija priznanja ubraja se France 4 Visionary Award za film Posljednja ambulantna kola Sofije Iliana Meteva koji je prikazan u natjecateljskoj selekciji 51. tjedna kritike filmskog festivala u Cannesu, te Grand prix za isti film na festivalu u Karlovym Varyma.

Prošle godine predavao je produkcijske studije na POU Samobor, a gostuje i kao predavač na ADU Zagreb, te na trening-programima exOriente, EURODOC, te Co-production Meeting Leipzig. Član je mreža EAVE, DCM i EURODOC, te HDFD i Nadzornog odbora HRUP-a.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.