Preskoči na glavni sadržaj

Poslije zime kandidat Crne Gore za nagradu Oscar

Poslije zime, debitantski dugometražni igrani film redatelja Ivana Bakrača nastao u koprodukciji Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Francuske (hrvatski koproducent je Damir Terešak, Maxima film) crnogorski je kandidat za nagradu Oscar u kategoriji međunarodnog dugometražnog filma. 

"Iznimno mi je drago što je naša manjinska koprodukcija, film Poslije zime, kandidat Crne Gore za Oscara jer je suradnja s redateljem Ivanom Bakračem na postprodukciji zvuka u Zagrebu bila sjajna. S obzirom kako je ovo Bakračev prvi film, mislim kako možemo očekivati  uspješnu karijeru ovog mladog redatelja. Želim puno uspjeha filmu u utrci za Oscara!", izjavio je tim povodom Damir Terešak, hrvatski koproducent filma. 

Film je priča o petero prijatelja iz djetinjstva u kasnim dvadesetima, koji sada žive na različitim krajevima bivše Jugoslavije, trude se održati svoje prijateljstvo unatoč udaljenosti koja ih dijeli. Suprotstavljaju se patrijarhalnom nasljeđu, ignorirajući posljedice rata i osiromašenog gospodarstva. Jedne godine njihova bezbrižna eskapistička mladost naprasno završava.

Film Poslije zime svoju je svjetsku premijeru imao u kolovozu ove godine u natjecateljskom programu East of the West na Međunarodnom festivau u Karlovim Varima, a početkom studenog prikazuje se i na festivalu u njemačkom Cottbusu (Film Festival Cottbus)

Režiju i scenarij potpisuje Ivan Bakrač, direktor fotografije je Dušan Grubin, montažerka Nataša Pantić, a za oblikovanje zvuka bili su zaduženi Dario Domitrović, Tomislav Hleb i Dušan Maksimovski. Glazbu potpisuju Alen i Nenad Sinkauz, kostimografiju Milena Miljković, a scenografiju Dragana Baćović. Uloge nose Ivona Kustudić, Ana Vučković, Momčilo Otašević, Petar Burić i Maja Šuša. Producenti su Ivan Djurović i Snežana Nikčević, a koproducenti Nikolina Vučetić Zečević, Maja Ilić, Damir Terešak i Guillaume de Seille. Film nastaje u produkciji Artikulacija Filma (Makedonija) i ABHO Filma (Makedonija) te u koprodukciji Akcija Film (Srbija), Biberche Productions (Srbija), Maxima Film (Hrvatska) i Arizona Productions (Francuska). Film je financijski podržan od strane Ministarstva kulture Crne Gore, Filmskog centra Srbije, Hrvatskog audiovizualnog centra, Filmskog centra Crne Gore i programa Kreativna Europa – potprogram MEDIA. 

Odluku je jednoglasno donijela izborna komisija Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta u sastavu: predsjednik Ivan Marinović, redatelj i članovi: Gojko Berkuljan, redatelj; Goran Bjelanović, redatelj; Edin Jašarović, producent; Žana Gardašević, glumica; Radisav Jevrić, dramaturg i Ilija Subotić, producent. 

Podsjetimo, nominacije za nagradu Oscar bit će objavljene 8. veljače 2022. godine, a svečana dodjela održat će se 27. ožujka. Više detalja i novosti vezane uz 94. Oscare pratite na ovoj poveznici

Naslovna fotografija: scena iz filma Poslije zime

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.