Preskoči na glavni sadržaj

Mnoštvo hrvatskih naslova na festivalu u Cottbusu; domaći projekti u industrijskom programu 

Na ovogodišnjem, 31. izdanju Cottbus Film Festivala u raznim će se programskim sekcijama prikazati pet hrvatskih filmova i dvije manjinske koprodukcije. Osim toga, na koprodukcijskom sajmu i platformi za umrežavanje Connecting Cottbus predstavit će se dva hrvatska projekta. 

Dugometražni prvijenac redateljice i scenaristice Sonje Tarokić, Zbornica, jedan je od 12 naslova koji se prikazuju u sklopu Natjecateljskog programa igranog filma 31. Cottbus Film Festivala. Film je svjetsku premijeru imao na prestižnom festivalu u Karlovim Varima krajem kolovoza, a tamo je osvojio i posebno priznanje glavnog te pohvalu Ekumenskog žirija. Zbornica će se hrvatskoj publici prvi put predstavi u studenom na Zagreb Film Festivalu. Film nastaje u produkciji Kinorame (producentica je Ankica Jurić Tilić).

U istom natjecateljskom programu prikazuje se i Plavi cvijet Zrinka Ogreste. Nakon svjetske premijere na 43. Moskovskom međunarodnom filmskom festivalu na kojemu ga je publika izabrala trećim najboljim filmom festivala, Plavi cvijet je prikazan na nizu europskih festivala kao i festivala u zemljama u okruženju. Na 68. Pulskom filmskom festivalu nagrađen je Velikom Zlatnom arenom za najbolji film, redatelj Ogresta Zlatnom arenom za najbolju režiju, dok je Vanja Ćirić nagrađena Zlatnom arenom za najbolju žensku glavnu ulogu. Film je osvojio i Nagradu međunarodnog žirija kritike kao najbolji film festivala. Producent je Ivan Maloča, a Plavi cvijet nastaje u produkciji Interfilma iz Zagreba i koprodukciji beogradskog Zillion Filma.

U programu Spectrum, koji je namijenjen filmovima "koji pričaju priče iznenađujućom svježinom", prikazuje se naslov A bili smo vam dobri Branka Schmidta te hrvatska manjinska koprodukcija Poslije zime, debitantski dugometražni igrani film redatelja Ivana Bakrača nastao u koprodukciji Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Francuske (hrvatski koproducent je Damir Terešak, Maxima film). Potonji je film, naime, i crnogorski kandidat za nagradu Oscar u kategoriji međunarodnog dugometražnog filma. 

Nadalje, komedija Stanislava Tomića, Po tamburi, uvrštena je u sekciju Hits, u sklopu koje se prikazuje i manjinska koprodukcija Nebesa Srđana Dragojevića (hrvatska koproducentica je Darija Kulenović Gudan, Studio dim). 

Dugometražni dokumentarni film Tvornice radnicima Srđana Kovačevića dio je, pak, tematskog programa FilmWerkStadt, u sklopu kojeg se prikazuju filmovi o tranziciji. Projekcija filma održat će se u staroj gradskoj vijećnici u Cottbusu. 

Festival se održava od 2. do 7. studenog u kinodvoranama, a publika će u tri natjecateljska programa imati prilike pogledati 32 filma iz 26 zemalja. Ovogodišnja tema festivala su priče žena i o ženama, pa se na festivalu sveukupno predstavlja čak 61 naslov iz 33 zemlje čije su autorice žene ili čija se priča vrti oko žena. 

Osim filmskog programa, u Cottbusu se odvija i poznati koprodukcijski sajam te platforma za umrežavanje Connecting Cottbus. Na njemu će se kroz pitching sekciju cocoPITCH predstaviti projekt iz Hrvatske - Božice autorice Dore Šustić i producentice Maje Pek-Brünjes (Antitalent), koji nastaje u koprodukciji sa Sjevernom Makedonijom (List Production). 

Uz to, u sekciji za projekte u razvoju (work in progress), cocoWIP, predstavlja se i projekt hrvatske manjinske koprodukcije, M makedonskog redatelja Vardana Tozije. Hrvatska koproducentica je Anita Juka, 4Film. 

Popis svih odabranih projekata je ovdje

Jedna od nagrada za razvoj projekta u sklopu ovogodišnjeg cocoPITCH-a, u iznosu od 5 000 eura, dodijelit će se i pod pokroviteljstvom HAVC-a, drugu godinu zaredom. Spomenuti iznos namijenjen je za realizaciju i koprodukciju jednog od odabranih projekata s Hrvatskom, a koji će odabrati za to formiran žiri. 

Connecting Cottbus odvija se od 3. do 5. studenog.  

Festival u Cottbusu osnovan je 1991. godine i jedna je od najvažnijih manifestacija posvećenih istočnoeuropskom filmu u svijetu. Više detalja pronađite na službenoj stranici Cottbus Film Festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.