Preskoči na glavni sadržaj

Počinje globalni filmski festival We Are One

Tribeca Enterprises i YouTube objavili su program prvog Globalnog filmskog festivala We Are One (Svi zajedno) u sklopu kojeg će biti prikazano više od stotinu filmova po izboru selektora 21 vodećeg filmskog festivala iz više od 35 zemalja, uz prateći program razgovora, VR sadržaja i muzičkih nastupa. Ovim desetodnevnim digitalnim događajem odaje se priznanje umjetnicima iz svih dijelova svijeta, a u centar pažnje stavljaju se filmovi koji mogu proizvesti promjene i produktivno povezati globalnu publiku. Festival će se u potpunosti održati na YouTube kanalu YouTube.com/WeAreOne u periodu od 29. svibnja do 7. lipnja. 

Festival je okupio neke nekih od najtalentiranijih svjetskih umjetnika, naratora i selektora u želji da tijekom pandemije Covid-19 ljubiteljima filma pruži zabavu i utjehu, a organizacijama koje se bore protiv ovog globalnog zdravstvenog izazova podršku.

Sve zasebne festivalske selekcije oblikovane su tako da predstave raznolikost pojedinačnih filmskih festivala koji su sudjelovali u njegovoj pripremi, a da istovremeno autorima odabranih filmova osiguraju pristup gledateljima širom svijeta. Za mnoge od preko stotinu uvrštenih filmova sudjelovanje na festivalu predstavlja značajnu prekretnicu, budući da će njih 13 doživjeti svoju svjetsku, 31 svoju online, a pet filmova svoju međunarodnu premijeru.

Na ovom istinski globalnom filmskom festivalu preko 35 zemalja predstavit će se s ukupno 23 igranih i osam dokumentarnih dugometražnih filmova, 57 igranih i 15 dokumentarnih kratkih filmova, 15 arhivskih i četiri ekskluzivno festivalska razgovora, te pet programskih sadržaja iz domena virtualne realnosti.

Istaknuti festivalski sadržaji uključuju dokumentarni film o legendarnom američkom uličnom fotografu, Ricky Powell: individualist, za koji su - između ostalih - govorili Natasha Lyonneand i LL Cool Jonline premijeru jedinstvenog satiričnog filma o profesionalnim "tjeračima majmuna" Eeb Allay Ooo! koji je osvojio glavnu nagradu Filmskog festivala u Mumbaiju i svjetsku premijeru dugometražnog dokumentarca Joana Chena, Željezni čekić, o legendarnoj kineskoj odbojkaškoj olimpijki Jenny Lang Ping. Gledatelji će moći pogledati više od pedeset igranih i dokumentarnih kratkih filmova, uključujući svjetsku premijeru japanskog narativnog kratkog filma Konferencija u Yalti online, koju je ekskluzivno za festival snimio reditelj Koji Fukada; globalnu premijeru kratkog dokumentarnog filma Motorcycle Drive By, te kratke filmove Dreamworks Animation studija Bilby, Usidren i Ptičja karma. Epizodni program uključuje premijeru izraelskog, ženski vođenog, neo-noir psihološkog TV trilera Još uvijek Alice, te dokumentarac u dvije epizode, Ona bi mogla biti sljedeća, o očekivanjima pripadnica etničkih manjina, uključujući Stacy Abrams i Rashidu Tlaib, koje se odluče sudjelovati na izborima za utjecajne pozicije u vlasti.

Globalni filmski festival We Are One bit će domaćin i nekolicini strukturiranih razgovora, kako onih izvučenih iz arhive, tako i potpuno novih, koji će gledateljima omogućiti da se prisjete značajnih trenutaka iz povijesti filma. Između ostalog, bit će prikazani razgovori Francisa Forda Coppole sa Stevenom Sderberghom, Song Kang-hoa s Bog Joon-hoom, te razgovori s Guillermom del Torom, Jane Campion i Claire Denis. 360 VR selekcija obuhvatit će dokumentarac Putovati kao crnac, nominiran za nagradu Emmy, te znanstvenofantastični narativni film Atlas V s Billom Skarsgardom u glavnoj ulozi, kao i djela drugih talentiranih autora, uključujući Johna Legenda, Oprah Winfrey i Lupitu Nyong’o

"Iznimno smo uzbuđeni što ćemo svijetu predstaviti rezultat zajedničkih napora naših partnerskih festivala i YouTubea," izjavila je Jane Rosenthal, suosnivačica i glavna izvršna direktorica međunarodne medijske kompanije Tribeca Enterprises i Tribeca Film Festivala. "Zajedno smo uspjeli napraviti kvalitetan program koji precizno odražava suptilne stilske razlike koje svaki festival uključen u ovu inicijativu čine jedinstvenim. Globalni filmski festival We Are One publici će pružiti priliku da uživaju u filmskoj umjetnosti u cjelini, ali i da uživaju u osebujnim kvalitetama koje svaki film koji pogledamo čine duboko upečatljivim."

U pripremi programa Globalnog filmskog festivala sudjelovali jedinstveni filmski festivali širom svijeta. 

"Film nije samo rezultat zajedničkog rada već je i zajedničko iskustvo. U vrijeme kada smo prisiljeni održavati socijalnu distancu, duh suradnje i zajedništva potrebni su nam više nego ikada ranije. Zbog toga nas istinski veseli sudjelovanje u We Are One inicijativi. Svim našim divnim umjetnicima želimo da što prije opet dobiju priliku da gledateljima predstavljaju svoje radove na kino platnu," izjavili su Mariette Rissenbeek i Carlo Chatrian, direktorski dvojac Filmskog festivala u Berlinu.

"Osim što  je izraz našeg prijateljstva i solidarnosti s kolegama iz Tribece, sudjelovanje u We Are One inicijativi doživljavamo kao priliku da gledateljima širom svijeta pokažemo što Venecija konkretno radi kako bi podržali nove filmske autore, te nam kao takvo predstavlja čast i zadovoljstvo," dodao je Alberto Barbera, direktor Filmskog  festivala u Veneciji.

"Festivali su mjesta povezivanja, okupljanja i dijeljenja. Sada, više nego ikad, to su ključne stvari za obnovu društvenog kapitala, preispitivanje postojećih modela filmske produkcije i oblikovanje naše zajedničke budućnosti. Festivali su mjesta koja nam omogućavaju da zajedno odlučimo gdje želimo ići i da pokažemo da smo svi dio iste cjeline - jedno. Sretni smo što smo dio zajedničkog projekta Tribece, YouTubea i svjetskih filmskih festivala i što publici širom svijeta možemo predstaviti filmove regionalnih i svjetskih autora koji su nastali u Sarajevu. Nadamo se da ćete uživati i da ćemo se uskoro opet vidjeti na festivalima i u kino dvoranama," izjavili su Mirsad Purivatra i Jovan Marjanović u ime Sarajevo Film Festivala. Detaljan program SFF-a u programu festivala dostupan je na ovoj poveznici

U duhu svoje misije, Globalni filmski festival We Are One, želi ujediniti umjetnike, autore i selektore u okvirima međunarodnog događaja u čast jedinstvene filmske umjetnosti pričanja priča. Cilj nije samo da u trenutku velike potrebe gledateljima punude utjehu i zabavu, već i da im se pruži prilika da kroz donacije, između ostalih, pomognu Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, UNICEF-u, UNHCR-u, te organizacijama Save the Children, Doktori bez granica, Leket Israel, Give2Asia, GO Fondaciji i drugima. Gledatelji će imati priliku podržati napore na suzbijanju Covid-19 pandemije putem linka za donacije na stranici svakog filma.

Cjelovit program festivala potražite na ovoj poveznici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.