Preskoči na glavni sadržaj

Počinje 22. izdanje Splitskog filmskog festivala / Međunarodnog festivala novog filma

Otvaranjem izložbe AR/VR SCULPTURE newyorkškog umjetnika G.H. Hovagimyana, u petak, 8. rujna u 20 sati u  Multimedijalnom kulturnom centru u Splitu počinje 22. izdanje Splitskog filmskog festivala / Međunarodnog festivala novog filma.

Djelo/instalacija se referira na pravac koji se u povijesti umjetnosti naziva precizionizam uzimajući kao osnovni motiv američke industrijske pejzaže bez društvenih ili političkih konotacija. Na sličan način Hovagimyan koristi 3D digitalne oblike predstavljene u okviru virtualnog prostora kreiranog uz pomoć tehnologije za proširenu stvarnost. AR Markeri su kolažni oblici isprintani na papiru ili na podnim panelima, s tim da se mogu i projicirati. Fizičko sučelje i vizualni doživljaj su donekle taktilni jer se gledatelj kreće i hoda preko podnih markera, kroz preklopljeni fizički i virtualni prostor.

Splitski filmski festival bit će svečano otvoren u subotu, 9. rujna u 21.30 sati u Kinu Karaman projekcijom filma Oslobađajuće i ugodno redatelja Jun Genga iz Hong Konga. Priča je to o prevarantu koji dolazi u sumorni, snijegom zameteni grad u  jugoistočnoj Kini. Kako bi onesposobio i opljačkao naivne žrtve, koristi čarobni sapun. Filmski program podijeljen je u osam segmenata, a u sklopu nekoliko programa prikazat će se i hrvatski naslovi. Tako će se Kratki izlet Igora Bezinovića prikazati u Konkurenciji dugometražnog, a Zašto Ive Božić i Gamer Girl u onoj kratkometražnog igranog filma dok program Hrvatski film donosi dugometražne naslove Mrtve ribe Kristijana Milića i Fuck Off I Love You Anđela Jurkasa.

Splitski filmski festival traje od 9. do 16. rujna, a u osam dana bit će prikazan velik broj filmova koji prelaze komercijalna ograničenja. Tema ovogodišnjeg Split film festivala je (okrutna) stvarnost><virtualna (stvarnost), a uz Grand Prix i Posebnu nagradu, ove godine bit će dodijeljeno i priznanje Ivan Martinac, namijenjeno hrvatskim autorima za kreativno i inovativno korištenje filmskog jezika. 

Opširnije informacije o programu Splitskog filmskog festivala dostupne su na ovoj poveznici.

Naslovne fotografije: scene iz filmova Kratki izlet i Gamer Girl

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.